Следвайте ни

В Истанбул: Глоби за таксиджии, които мамят туристи

viber icon

Използването на такси е най-лесният начин за пътуване из Истанбул, но някои таксиметрови шофьори могат да направят това, скъпо изживяване за туристите.

Туристите се оплакват, че се налага да се пазарят с шофьорите, преди да се качат, за да не бъдат измамени в сметката. 

Цивилни полицаи, представящи се за арабски туристи, попаднаха на сериозни измами от таксиметрови шофьори близо до най-популярните туристически обекти в Истанбул. Те успяха да хванат двама шофьори, включително един, който поиска 58 долара (500 лири) за пътуване от площад Таксим до Шишли, квартал само на няколко километра. За друг курс бяха поискани 50 евро (TL 504) за още по-кратко разстояние. И двамата шофьори нарушители бяха глобени.

Полицаи проведоха масивна проверка във вторник в Бейоглу, Фатих и Еминьоню, райони популярни сред туристите, след като бяха получени множество жалби от "опарени" хора. 


Някои шофьори се опитаха да договарят предварително цена с „туристите“, вместо да ги таксуват с таксиметъра, който е задължителен. Други водачи категорично поискаха високи цени за къси разстояния. Полицията масово глоби шофьорите с множество нарушения на правилата, от отказ да използват таксометър до пушене в превозното средство и без носене на колани и маски.
През последните години гостите и жителите на Истанбул масово се оплакват, че не могат да наемат такси на кратки разстояния. Също така таксиджийте предпочитат далечни маршрути и дестинации, като често изкуствено удължават маршрута и надчисляват солени суми на туристите.

Проблемът с такситата в града отново влезе в полезрението на медиите миналия месец, когато голямата община на Истанбул (IBB) обяви, че 397 таксиметрови разрешителни са били отменени, след като шофьорите бяха обвинени в надценяване на сметките на клиентите. Истанбулчани се оплакват, че много шофьори намират оправдания да не качват пътници на къси разстояния, като най-често се твърди, че смяната им току-що е приключила.

Таксиметровите шофьори признават оплакванията, но казват, че не всички шофьори отказват пътувания на къси разстояния и надценяват клиентите. „Ние караме хората навсякъде, където искат, но ако има твърде много трафик, някои шофьори не искат да пътуват до места с голямо натоварване“, каза Хуршит Явуз, таксиметров шофьор, работещ в кв. Кяътхане. Мустафа Акча, шофьор от 22 години, казва, че таксиметровите шофьори, работещи за такси на стоянка, са длъжни да отвеждат клиентите, където искат да отидат, независимо от разстоянието. "Трафикът е друг проблем. Докато има голям трафик , намирането на такси ще ще бъде трудно в Истанбул “, каза той.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?