Следвайте ни

В Испания позволиха трета доза ваксина

viber icon

След подробен анализ в Испания бе разрешено на хората в „ситуация на сериозна имуносупресия“, да получат трета доза от ваксина срещу COVID-19, информира БНР.

Само през първата седмица на септември са ваксинирани повече от 102 000 души над 40-годишна възраст (102 175), отчете Министерството на здравеопазването. 73,56% от населението вече има пълна имунизация и се върви към новата цел, поставена от експертите – 90 % напълно ваксинирано население.

Процесът на ваксинация продължава да напредва във всички автономни региони. Хората над 40-годишна възраст в страната са малко над 27 милиона души, от които 93% имат две дози от ваксината и само 7% (1 453 386 души) нямат нито една според данни на Министерството на здравеопазването.

Броят на новозаразените продължава да спада във всички възрастови групи и вече средно за страната е 144 души на 100 000 жители, като при 12-19 годишните е все още 215 на 100 хиляди, но ваксинацията при тях напредва бързо.

Плавното излизане от петата вълна на пандемията позволи на властите да започнат да разхлабват някои от мерките.

В Каталуния от петък отпадат ограниченията за събиране на повече от 10 души, а стадионите ще могат да запълнят до 40% от капацитета на публиката си. Разрешават се отново и масовите шествия в навечерието на националния празник на региона Диада.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?