1553

В Германия става весело, разрешиха тревата

Настана веселба. Германският парламент гласува за легализиране на притежанието и контролираното отглеждане на канабис от април, въпреки острите възражения на опозицията и медицинските асоциации.

Съгласно новия закон ще бъде възможно да се набавят до 25 грама от наркотика на ден за лична употреба чрез регулирани асоциации за отглеждане на канабис, както и да се притежават до три растения у дома. Притежанието и употребата на наркотици обаче ще останат забранени за лица под 18 години.

Промените ще оставят Германия с едни от най-либералните закони за канабиса в Европа, изравнявайки я с Малта и Люксембург, които легализираха употребата на наркотика за развлечение съответно през 2021 г. и 2023 г.

Нидерландия също отдавна е известна с либералните си закони за канабиса, но през последните години някои части на страната започнаха да се борят с продажбите на туристи и лица, които не пребивават в страната.

Преди гласуването министърът на здравеопазването Карл Лаутербах призова членовете на парламента да подкрепят спорния закон с аргумента, че "ситуацията, в която се намираме сега, по никакъв начин не е приемлива". В Германия се наблюдава рязко нарастване на броя на младите хора, употребяващи канабис, придобит на черния пазар, заяви Лаутербах, член на социалдемократите на канцлера Олаф Шолц.

Според Германската асоциация за канабис веществата, които могат да попаднат в тревата на черния пазар, включват пясък, лак за коса, талк на прах, подправки и дори стъкло и олово. Експертите твърдят също, че марихуаната може да бъде замърсена с хероин или синтетични канабиноиди, които са до 100 пъти по-силни от естествените психоактивни канабиноиди.

Но Симоне Борхардт от опозиционната партия ХДС заяви, че новият закон само ще увеличи рисковете за здравето на младите хора. Тя обвини трите партии в коалиционното правителство на Шолц, че "правят политика за своята идеология, а не за страната".

Законът беше широко критикуван и от медицински асоциации и здравни групи.

Някои експерти предупредиха, че употребата на канабис сред младите хора може да повлияе на развитието на централната нервна система, което води до повишен риск от развитие на психоза и шизофрения.

Продължителната употреба е свързана и с респираторни заболявания и рак на тестисите.

Томас Фишбах, председател на германската федерация на лекарите за деца и юноши BKVJ, заяви, че медицинските асоциации са против тези планове. "Употребата на канабис сред младите хора ще се увеличи, тъй като тези вещества винаги се предават на по-младите", каза той пред вестник "Велт". Това може да има сериозни последици за физическото и психическото здраве на младите хора, каза той.

"Хроничната употреба на канабис те прави глупав, казано направо, и може да предизвика и психоза".

Съгласно приетото законодателство лицата ще могат да си набавят достатъчно канабис на ден, за да направят до 75 джойнта, в зависимост от това какво количество се използва. Съществува обаче и ограничение от 50 грама на месец. Сдруженията за канабис, известни като "социални клубове за канабис", трябва да започнат да функционират от юли.

Досега германското законодателство ограничаваше личната употреба на канабис до хора с определени медицински състояния.

Частната развлекателна употреба на наркотика беше забранена, въпреки че полицията често си затваряше очите за притежанието на малки количества.

Германската общественост е разделена по отношение на новия закон: Според проучване на YouGov 47% подкрепят плановете, а 42% са против.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Хм…

Хм…

24.02.2024 | 11:36

Две хипотези, в едната като в Елизиум стадото се развлича и избива сред останките от собствената си цивилизация, докато елитът си живее в космически разкош в космоса. В другата варварите, този път дошли от юг, виждат сметката на това, което е заприличало на прогнилата Римска империя, а след само някакви десетина века следва нов Ренесанс.

Отговори
0 0
Интересно. Тревата е за развлечение, а цигарите убиват

Интересно. Тревата е за развлечение, а цигарите убиват

24.02.2024 | 08:24

Дали причината не е в различния ефект? Тревата влияе на психиката, тютюнът не. А да управляваш замаяна тълпа, това си е направо мечта. За простите дейности си имаш гастарбайтери, да ти арбайтят, за сложните вече Изкуствен интелект, за тънките работи пък са китайците. И народът си пафка и си пие бирата.

Отговори
3 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?