Следвайте ни

В Германия: Истинското лице на Владимир Путин

viber icon

Не само гръцката философия оставя забележима следа в историята, но и самите философи. Преди малко по-малко от 500 години преди началото на християнската хронология, когато боговете бяха все още живи, Анаксагор един ден получил. съобщение със следното съдържание: синът ти умря. Мъдрият Анаксагор реагира на това кратко: „Отдавна знам, че синът ми е смъртен“.

Този епизод отлично описва позицията на Запада по отношение на Путин. Критикът на режима Алексей Навални е затворен, а неговите поддръжници са преследвани. Путин е уредил всичко по такъв начин, че да може да се кандидатира за следващия президентски мандат, а може би и за друг. Мнозина заключават: сега Путин показва истинското си лице, а това, че той е автократ и диктатор, е известно отдавна.

Тази оценка предполага, че Путин не се е променил, той е останал верен на себе си през цялото време, независимо от външните събития. За сметка на това западните политици и правителства се смятат за добронамерени, помирително настроени и дипломатично гъвкави партньори, които непрекъснато трябва да отговарят на агресивните действия на Русия след анексирането на Крим през 2014 г. Те правят това с помощта на икономически санкции и струпването на все повече оръжия на границата с Русия.

В тази светлина се появява всичко, ако освен това се вземе предвид защитата на правата на човека.

При Путин корупцията стана подредена

Западните лидери говорят за правата на човека. По-лесно би било да се повярва в това, ако те също говореха за държави, които смятат изтезанията и убийствата за нормален въпрос, например Саудитска Арабия. Но нея Западът я приема, защото Саудитска Арабия е „наш приятел“. Що се отнася до Русия, не е трудно да се отгатне, че Студената война продължава в съзнанието на хората. Но в Путин трябва да се вгледате по-внимателно.

Този човек е възпитан в западната традиция. Говори немски. Жалкият руски президент Борис Елцин постъпи правилно, когато назначи Путин за свой наследник. Докато Елцин изграждаше руската икономика в съответствие с неолибералните принципи, Западът го смяташе за отличен партньор и какво всъщност се случи с икономиката нямаше значение. Путин - това трябва да се отбележи - не дойде на власт в резултат на пуч. Но трябваше да почисти купчина боклук, останала след Елцин.

При Путин корупцията стана подредена и предвидима за гражданите. Това е немислимо в Германия. В Русия, в тази гигантска държава, постигането на такъв резултат, разбира се, не е лесна работа. Затова Путин получава искрена подкрепа на изборите - не толкова от представители на образования елит, а от хора, които живеят на стотици километри от Москва.

През 2001 г. Путин изнесе реч в германския Бундестаг и произнесе някои фрази на немски. Той предложи да се създаде зона за свободна търговия от Владивосток до Лисабон. И също - Русия да бъде приета в НАТО. Депутатите аплодираха, скачайки от местата си.

Но оттогава в това отношение не се е случило дори по-малко от почти нищо. Западът имаше зъб на Русия.

През 2007 г. Путин направи нов опит. Това беше направено по повод Конференцията за сигурност в Мюнхен. Путин сериозно предупреди западните слушатели, че продължаването на антируската политика, както и интервенциите, които не са одобрени от Съвета за сигурност, както през 1999 г. в Косово, ще нанесат огромни щети. Ние, Русия, искаме да си сътрудничим с вас, каза Путин. Франк-Валтер Щайнмайер, който по това време беше външен министър на Германия, почти не коментира предложението на Путин.

Един служител на Кремъл каза през онези години: „Можем да правим каквото си поискаме. Вие така или иначе не ни обичате. "

В Кремъл се почувстваха измамени

Когато гражданската война избухна в Либия през 2011 г., Русия в Съвета за сигурност на ООН се съгласи да се създаде забранена за полети зона, за да се намали броят на бомбардировките и за защита на цивилните. Франция и Великобритания се възползваха от това, последвани от САЩ, чиято цел беше да свалят автократичния владетел Муамар Кадафи. Повече не може да се говори за държавност в тази държава. И в Кремъл се почувстваха измамени и направиха съответните заключения - чак до политиката към Сирия.

В Русия не забравят за безсмислените войни, водени в името на демокрацията в Афганистан и Ирак. Дългогодишното присъствие на НАТО в Афганистан даде малко резултати. След свалянето на диктатора Саддам Хюсеин Ирак стана неконтролируем и вероятно днес повечето граждани на тези страни ще кажат, че са живели по-добре при диктаторите (поне при Садам нямаше прекъсвания на тока - само като пример) .

Кремъл не забравя и за операцията на НАТО в Косово през 1999 г., която наруши международното право. В същото време Кремъл е изненадан и не разбира защо Западът е бил срещу руската борба срещу ислямистките терористи в Чечения.

Аз, авторът на тази статия, не съм приятел на Русия. Просто излагам факти. Ето какво наскоро написа Вилфрид Илге, експерт по Източна Европа: Русия със своите войски и военни учения е опасно близо до границите на НАТО. Такива неща могат да се приемат само на шега. В крайна сметка ситуацията е точно обратната: НАТО, приемайки нови членове, се приближава до границите на Русия.

Путин няма намерение да атакува балтийските държави, Полша или Украйна. Това казва той. Но тъй като Западът стигна до заключението, че Путин е империалистически настрен диктатор, никой не вярва на думите му.

Не знаем какво планират Путин и неговите съветници - това е гадаене на кафе. Всъщност през последните години и до днес Русия постоянно излиза с инициативи, отправяйки предложения към Запада. Няма реакция и затова Путин започна да установява контакти в друг регион - с Китай. Тъй като Китай се възприема на Запад като значително по-сериозна заплаха от Русия, това също се отразява негативно на Путин.

Що се отнася до ситуацията, описана в началото на статията с фразата на Анаксагор, тя се отнася не толкова до Русия, колкото до позицията на Запада. Русия се възприема като потенциален враг. "Отдавна знам, че синът ми е смъртен." Западът отдавна знае, че Русия е слаба, че не представлява заплаха - и въпреки това страните от НАТО постоянно се въоръжават.

Следва лоша комбинация: от една страна, на Русия се казва, че тя е просто „регионална“ сила, както направи бившият президент на САЩ Барак Обама. От друга страна, тя се нарича „агресивна“. Разбирайте го както искате.

 

Франциска Аугщайн, сп. „Шпигел”, преводът е на БГНЕС

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

ами

ами

24.06.2021 | 15:28

западнали олигофрени, министри ЛГТБ и други розови капачки бяха наритани и смачкани в ъгъла благодариене на Путин.Проблема е че той е твърде снизходителен към тези мекерета.Хубавото е че тези утрепки начело с англосакските терористи избили милиони хора по света останаха само вехти дрехи нахлузени върху грозните им стари мутри от новите им господари от Африка и арабският свят.

Отговори
4 2
На сватбата на австрийската министърка се видя,

На сватбата на австрийската министърка се видя,

24.06.2021 | 14:25

че Путин не говори немски. А министърката, вече бивша, стана член на борда в Роснефт на Игор Сечин.

Отговори
3 4
патката на Путин

патката на Путин

24.06.2021 | 14:07

Всички седесаро-соросояди май скоро ще му ядете патката!

Отговори
5 4
Есенин

Есенин

24.06.2021 | 11:51

Ндааа..."Нет меня - я покинул Расею", както пееше Висоцки

Отговори
6 0
Киртак

Киртак

24.06.2021 | 11:36

Квартална е твоята мутра - Бойко Борисов. Кварталния мафиот Путин изкара 140 000 щика на границата и Байдън и Меркел и Макрон моментално се явиха на килимчето му.

Отговори
6 7
Истинското лице

Истинското лице

24.06.2021 | 11:08

Един квартален КГБ мафиот, монтиран начело на държавата от Измайловската, Тамбоевската мафия и кръгът "Озеро".

Отговори
6 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?