Следвайте ни

В Гърция вече ловят коронавируса с тест от слюнка

viber icon

Нова възможност за откриване на коронавирус чрез бърз антигенен тест с проба от слюнка вече се прилага в Гърция. До този момент се смяташе, че секрет трябва да се вземе от гърлото или от носа. 

Новите тестове със слюнка са по-евтини, по-лесни за изпълнение, по-малко досадни, с по-малък риск от инфекция, коментират  пациенти.

 Другото им предимство е, че дават незабавни резултати и може да се окажат най-драстичното решение за намаляване на разпространението на COVID 19, с възможност за ранна диагностика.

Тестът за бързо откриване с проба от слюнка дава резултати в рамките на 15 минути и е подходящ за деца.

Ваксинацията на населението в Гърция стартира в събота, 16 януари, с приоритет в първата фаза за хора на възраст над 85 години.

Към днешна дата в южната ни съседка са имунизирани 75 276 души.

В края на тази седмица започна ваксинацията на здравния персонал в частните болници и частните здравни специалисти на свободна практика (лекари, зъболекари и фармацевти).

В петък следобед заместник-министърът на здравеопазването Василис Контозаманис коментира новината, че доставката на ваксини Pfizer в Гърция, както и в целия ЕС, ще бъде забавена. Той увери, че Гърция разполага с количествата, за да осигури втората доза на тези, които вече са били ваксинирани.

Гърция е осигурила 26 090 000 дози, което съответства на ваксинацията на 15 450 000 граждани.

Първите съобщения за срещи вече са достигнали до мобилните телефони на заинтересованите и гражданите ще трябва да потвърдят присъствието си с отговор. Ако някой не може да отиде на предложената дата, може да я промени еднократно до 72 часа преди първата ваксина.

Също така, промяна/анулиране може да се направи до три (3) дни преди планираната дата. Всъщност гражданите имат възможност да променят/отменят срещата си само веднъж. В случай на анулиране или неприсъствие, гражданите няма да могат да се насрочат за следващите 30 дни.

През последното денонощие  заболелите от коронавирус в Гърция са 610 души, а жертвите са 34.

Коментари (1)

Плюнчо Храчков

Плюнчо Храчков

17.01.2021 | 18:17

И като ида И като им се изхрача Ще им дам матрял поне десетина години да изследват

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай