2374
Следвайте ни

В европейска страна: Забраниха на работодателите да притесняват служителите си след работно време

viber icon

Парламентът на Португалия прие закон, забраняващ на работодателите да се обаждат или изпращат SMS на служителите си извън работно време, съобщава медията Euronews, цитирана от "Фокус". 

Според новите правила работодателят може да бъде глобен за нарушаване на закона. Освен това шефовете вече няма да могат да наблюдават служителите си, които работят дистанционно. Португалските депутати обаче отхвърлиха предложението за легитимиране на т. нар. „право на прекъсване“, което дава възможност за деактивиране на работните чатове и устройства извън работното време.

Компаниите също ще трябва да помогнат за покриване на разходите, направени от служителите в резултат на преминаването им към дистанционна работа. Това ще важи за сметките за ток или интернет.

Отбелязва се, че приетите изменения в трудовото законодателство на страната няма да се прилагат за фирми, в които работят по-малко от 10 души.

Така Португалия стана първата европейска страна, която промени правилата за дистанционна работа в резултат на пандемията от COVID-19, подчертава медията.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?