44

В Естония вече еднополовите бракове са законни

Еднополовите двойки в Естония вече могат официално да сключват брак и така балтийската страна се приближава до скандинавските ѝ съседи. Законът влезе в сила на 1 януари, като еднополовите двойки могат да регистрират своите заявления за брак онлайн от Нова година, предава БНТ.

Първите заявления ще бъдат обработени и заверени на 2 февруари, като обикновено обработката на заявленията отнема от 1 до 6 месеца.

Естония стана първата бивша съветска държава, която узакони хомосексуалните бракове, когато през юни парламентът на Естония гласува в подкрепа на равенството между половете.

Мнозинство от 55 депутати гласува за изменение на Семейния закон, а 34 депутати гласуваха против законопроекта в 101-членния парламент.

Изборната победа на министър-председателя Кая Калас през февруари, която от тогава ръководи най-прогресивното коалиционно правителство в страната, се смята за фактор, който засилва усилията за постигане на брачно равенство.

Възприемането на еднополовите бракове се промени през последните години в предимно нерелигиозната страна с население от 1,3 млн. души.

В анкета, проведена от Естонския център за правата на човека, 53% от естонците подкрепят еднополовите бракове. Преди десет години този дял е бил едва 34%.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Айде и тези станаха

Айде и тези станаха

03.01.2024 | 14:10

Дупедавци , да се позволява на психично болни да правят семейство. Вместо да ги избиват или в лагери.

Отговори
4 0
Вичо

Вичо

03.01.2024 | 09:58

И тези са европейци вече. Искрено пожелавам на всеки от гласувалите, синът му да доведе зет! Тогава, може би ще осъзнае, какво е да слугуваш на извратеняци.

Отговори
5 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?