Следвайте ни

В Египет откриха 100 непокътнати саркофази с мумии

viber icon

Египет съобщи за откриването на древна съкровищница от над 100 непокътнати саркофази. Находката е най-голямата такава за тази година, съобщи АФП.

Запечатаните дървени ковчези принадлежат на висши служители от Късния период и Периода на Птоломеите на древен Египет. Те са били открити в три гробни шахти на дълбочина 12 метра в некропола Сакара, южно от Кайро.

Сакара е мястото за погребения на древната египетска столица Мемфис, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, припомня "Монитор".

Огромната находка дойде малко повече от месец, след като археолозите в района намериха 59 други добре запазени и запечатани дървени ковчези, датиращи отпреди повече от 2500 години.

"Сакара все още не е разкрил цялото си съдържание. Това е съкровище. Разкопките все още са в ход. Винаги, когато изпразваме гробна шахта от саркофази, намираме вход за друга", каза министърът на антиките и туризма Халед ал Анани по време на церемонията по откриването. 

Открити са и над 40 статуи на древни божества и погребални маски, каза той. Те ще бъдат разпределени между няколко музея в Египет, включително в музея на платото Гиза.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?