49

В една от най-дълбоките пещери в света: Българи спасиха учен на 1276 метра под земята

Американският учен Марк Дики (40), който получи стомашен кръвоизлив в пещерата Морка в района Анамур на турския средиземноморски окръг Мерсин, бе спасен по-рано тази седмица.

Лекарски екипи 5 дни проведоха спешна намеса на мястото, където беше открит 1040 м под земната повърхност

Сега екип от 192 души, състоящ се от спасители от България, Хърватия, Италия, Унгария и Полша, както и от Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД), жандармерия и спешна медицинска помощ от Турция, подготвиха сложна операция по изваждането на американеца от пещерата.

Ръководителят на отдела за търсене и спасяване на АФАД Реджеп Шалджъ, който ръководи спасителната организация, заяви, че здравословното състояние на американския учен се подобрява.

Шалджъ допълни, че здравните прегледи на Дики продължават и че евакуацията ще бъде извършена в зависимост от решението на лекарите.

„Сега е 5-ият ден от спасителните дейности. Пещерата е дълбока 1276 метра, но нашият пациент в момента е на 1040 метра.

Лекарите се грижат за него. Тъй като имаше стомашен кръвоизлив, той естествено загуби много кръв. Нашият план е да стабилизираме състоянието му с кръвопреливане и серум и след това да започнем евакуацията му. 

Тази пещера е една от най-дълбоките в света. Тя е и най-трудната за евакуация пещера в света.

Според плана се извършиха малки взривни работи за разширяване на тесни пространства за евакуация на пострадалия.

Ние работим съвместно с Европейската федерация по пещерно спасяване под координацията на АФАД, допълни Шалджъ. 

"Това ще е едно от най-трудните спасявания в света до момента. След като лекарите дадат разрешение, ще започне евакуацията.

Надяваме се до 5-6 дни да можем да качим нашия пациент горе и да го изпратим безопасно в болницата. Това е цялостна организация, която включва не само спасителна операция, но и организация на базов лагер на надморска височина от 2100 метра, където се намира входа на пещерата.

Надяваме се, че тази операция ще завърши безопасно и ще можем да го съберем със семейството му“, заключи Шалджъ.

 

 

Губернаторът на Мерсин Али Хамза Пехливан дойде до входа на пещерата и получи информация за работата от екипите. „На 3 септември екип от 15 турски и чуждестранни спелеолози дойдоха тук, за да извършат пещерна дейност. Щом научихме, че Марк Дики се е разболял в пещерата, незабавно започнахме да работим по операция по търсене и спасяване под координацията на Министерството на вътрешните работи, АФАД и Губернаторството на Мерсин.

Беше създаден както лагер извън пещерата, така и лагер на мястото, където се намираше американският гражданин, който се разболя в пещерата, и бяха разположени медицински екипи и лекари.

Получихме информация от вътрешните екипи, че състоянието му от вчера е все по-добро и стабилно и от ден на ден се подобрява. 

Изградихме необходимата организация за евакуация. Ще се евакуираме постепенно. Процесът на евакуация ще отнеме време. Защото пещерата Морка се смята за една от най-дълбоките пещери в света.

Затова ще бъдат създадени междинни станции и там са създадени лагери. В момента ще се организират 3 основни лагера по време на този процес на евакуация, според предоставената ни информация на 7 етапа. Към днешна дата, сме информирани, че процесът на евакуация вече може да започне. Надяваме се, че този процес ще завърши без инциденти“, заключи той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Toto Reina

Toto Reina

12.09.2023 | 08:59

Що дири там ,на майка си у..

Отговори
0 0
КУКУ

КУКУ

10.09.2023 | 15:18

Ковид-19, неваксинираните неандърталци ще ги затварят в пещери!

Отговори
0 4

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?