Следвайте ни

В ЦАР, най-бедната страна в света: Бананова диета, колите се броят на пръсти

viber icon

Според проучвания за жизнения стандарт и цялостното икономическо развитие, най-бедната страна в света през 2019 г. е Централноафриканската република (ЦАР).

До края на 19 век ЦАР е френска колония. През 1960 г. тя придобива независимост и решава да следва свой собствен път на развитие, но не много успешно - една след друга в историята на Централноафриканската република, гражданските войни, диктатурите, гладът, войните и епидемиите започват да се редуват. Повече от половин век страната не е в състояние да напусне този порочен кръг, както много от съседите й.

Под французите в страната имало мир и ред. Тук били изградени училища, болници, местните власти, полицията и съдът работели. Много сгради били построени в столицата на Централноафриканската република - град Банги. Но оттогава непрекъснато воюващите помежду си групи само разбиват и унищожават всичко, което е било изградено преди.

Имало дори имперски период в историята на Централноафриканската република и тя имала свой собствен император - Жан-Бедел Бокаса, чиято история през 70-те не престана да удивлява не само цяла Африка, но и целия свят.

Той бил женен 19 пъти и знаел имената на повече от 100-те свои деца и внуци. Има слуховете, че е канибал и заповядвал да готвят враговете му с ориз. Една от съпругите му била румънската танцьорка Габлиела Дримба. Притежавал е безброй богатства и бил изключително жесток владетел.

Бокаса се срещал с ръководителя на Комунистическата партия на Румъния Николае Чаушеску като гост и през 1972 г. той дошъл в СССР в лагера Артек, където децата били много щастливи от пристигането на такъв интересен гост от банановата Африканска република.

Днес населението на ЦАР е около 4,5 милиона души. Около 750 хиляди души живеят в столицата и най-големия град на страната - Банги. В центъра на града има такси и дори една висока сграда, която не е изоставена.

Откакто страната беше взета под контрола на ООН през 2013 г., тя стана по-безопасна от преди. Но нито един нормален турист така или иначе няма да се излъже да дойде тук. Убийството на трима руски журналисти е ярък пример за това колко опасно е да се живее и живее тук, особено за белите хора.

Централноафриканската република купува - храни, текстил, нефтопродукти, промишлени продукти, автомобили, лекарства. Също така в по-голямата им част от Франция. Не е известно как Централноафриканската република би оцеляла, ако не са французите.

В Банги има магазини, където хората, наети в предприятия, могат да купуват вносни и местни продукти. Хората в домовете си имат телевизори, някои имат мобилни телефони. Почти никой няма кола.

В селата диетата е по-скромна - основно банани, които растат тук през цялата година и се използват като картофи, както и други различни производни от растения. За допълване на протеина - гъсеници и насекоми.

Китай започна да строи минни предприятия в ЦАР. И въпреки че Поднебесната империя поема лъвския дял от печалбата, този факт е от полза за африканците - инвестиции, работни места, поне някакъв приток в икономиката. Може би новите колонисти ще извадят страната от безкрайните войни.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?