Следвайте ни

В Берлин прокълнато летище отваря врати

viber icon

Почти десетилетие изоставане от графика и 4 милиарда евро над бюджета, летище Бранденбург в Берлин най-накрая отваря врати тази събота, предаде CNN.

Масивната площадка от 1470 хектара в района на Шьонефелд на югоизток от Берлин има за цел да бъде най-модерният транспортен център, който винагие е липсвал на германската столица и ще отвори връзки с по-далечни дестинации.

Но тъй като е бил засегнат от толкова много неуспехи, недоволство и неефективност, мнозина наричат ​​проекта „прокълнат“.

Търговският орган на летищата Europe ACI предупреди, че близо 200 летища в цяла Европа рискуват да пропаднат в рамките на месеци поради последиците от пандемията на коронавируса, като пътникопотокът намалява със 73% на годишна база.

Съобщава се, че летище Берлин-Бранденбург Вили Бранд (BER) вече е получило държавна помощ от 300 милиона евро, без да превозва нито един пътник.

Плановете за изграждане на централно международно летище в Берлин датират от ерата на обединението на града. След падането на Берлинската стена през 1989 г. германските лидери започнаха дискусии относно изграждането на ново летище, което според тях ще помогне за утвърждаването на Берлин като нов световен център.

По това време градът имаше три летища - летище Тегел "Ото Лилиентал", летище Шьонефелд и летище Темпелхоф - всички те изиграха значителна роля в бурната следвоенна история на Берлин.

Летище Бранденбург има капацитет за повече от 40 милиона пътници с Терминал 1, Терминал 5 и предстоящия Терминал 2 (който ще бъде отворен през пролетта на 2021 г.).

Благодарение на пандемията обаче той очаква да работи само с около 11 000 пътници в първия си ден на експлоатация на 1 ноември и само 24 000 седмица по-късно.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай