44

В Белгия: Надзиратели в затворите излизат в безсрочна стачка

Надзирателите в затворите в Белгия излизат от тази вечер в безсрочна стачка, съобщиха местни медии. Причината за недоволството е ходът на преговорите с правителството за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода. 

Миналата седмица министърът на правосъдието Пол ван Тихелт е поискал от синдикатите в затворите да бъде осигурено минимално обслужване, въпреки стачката. Това изискване е част от белгийското законодателство, което предвижда в подобни случаи, когато са засегнати услуги от областта на общественото обслужване и националната сигурност, протестиращите да не спират работа изцяло.

Според синдикатите това предварително условие в преговорите е неприемливо и е вероятно стачката да продължи една седмица. Предвижда се в четвъртък техни представители отново да разговарят с правителството.

В последните години в Белгия се наблюдава трайно увеличение на броя на затворниците, показа наскоро представен в медиите доклад на университетски изследователи. Белгия е постоянно порицавана в доклади на Съвета на Европа за лошото състояние на затворите.

Белгийското правителство напоследък започна да прилага ефективното изтърпяване на наказания с лишаване от свобода за срок под две години. Според експертите засега в Белгия има пълно несъответствие между броя на затворниците и на служителите, които работят с тях.

Експертите препоръчват наказателното правораздаване да бъде разтоварено, като например въпросите, свързани с употребата на наркотици, да се прехвърлят към здравните власти, а с кражбите да се занимават гражданските съдилища. По тяхно мнение подобни промени са възможни, но решенията са обвързани с политическата воля и склонността към популистки действия и пример за това са изказванията за увеличение на наказанията след всяко по-шумно отразено престъпление, предаде БТА.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?