49

В Анталия излекуваха черен лешояд, пуснат на свобода от "Зелени Балкани"

Застрашеният от изчезване черен лешояд, който е проследен от България, беше открит изтощен в Анталия. 

DHA

Черният лешояд се е родил в зоологическа градина в Белгия. Той е пуснат на свобода тази година, след като е опръстенен от Природозащитен фонд "Зелени Балкани" в България и снабден с GPS устройство. Установено е, че птицата, която е започнала да мигрира и е била следена от GPS, е започнала да се спуска, когато е стигнала до Анталия и след известно време е слязла на земята.

DHA

От институцията са уведомили екипите на националните паркове и са поискали птицата да бъде прегледана. Отишлите на посочените координати екипи открили изтощената птица. При първия преглед е установено, че тя е недохранена и поради това не е могла да продължи миграцията си. 

DHA

Черният лешояд с размах на крилата около 1 метър и тегло 6 килограма и 900 грама е откаран в Природния парк на община Анталия за подробен преглед и възстановяване на здравословното му състояние.

DHA

Директорката та Природния парк Др. Айгюл Арсун сподели за агенция Демирорен (DHA): „Черният лешояд беше донесен при нас преди около 10 дни. Оттогава се грижим за него, наблюдаваме го и го лекуваме. Беше проследено теглото на птицата, бяха направени рентгенови снимки и кръвни изследвания. Осигурихме необходимата храна и витаминни добавки, за да може се съвземе."

DHA

Арсун допълни, че този вид е много важен за екосистемата, защото е чистач на природата. „Беше установено, че няма пречка за връщането му в естествена среда. Беше открита общност от лешояди в близкия район Афьонкарахисар. Птицата беше пусната там. Надявам се, че ще продължи миграцията си. Това е застрашена птица", заключи тя.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Къде е най-добре да бъде разположен зоопаркът в Пловдив?