3906

Уволнени служителки съдят Мъск, избирал ги по номера на сутиена

 

Уволнени от SpaceX работнички подадоха съдебен иск, в който обвиняват Илон Мъск, че е създал сексистка култура на "тъмните векове" в основаната от него компания.

В гражданската жалба, подадена в калифорнийски съд в Лос Анджелис, се твърди, че Мъск е уволнил работничките, след като те са публикували отворено писмо, в което подробно са описали притесненията си и са призовали управителния съвет на американската аерокосмическа компания да се дистанцира от главния изпълнителен директор на SpaceX.

"Илон Мъск тръби за SpaceX като за лидер на смелия нов свят на космическите пътувания", се казва в съдебната жалба.

"Но (той) управлява компанията си в тъмното средновековие - третира жените като сексуални обекти, които трябва да бъдат оценявани по размера на сутиена им, бомбардира работното място с неприлични сексуални закачки и реплика тези, които оспорват средата, че ако не им харесва, могат да си търсят работа другаде."

Искът обвинява Мъск и SpaceX в сексуален тормоз, дискриминация, отмъщение и неправомерно уволнение.

"Мъск си мисли, че е над закона", казва адвокатът на ищците Лори Бърджис в изявление. "Очакваме с нетърпение да държим Мъск отговорен за действията му по време на съдебния процес".

Уволнените работници вече са подали жалба до Националния съвет по трудови отношения на САЩ, но тя е спряна от съдебен иск на Мъск, който се опитва да я провали.

"Подаването на този иск е важен етап в стремежа ни към справедливост, към търсене на отговорност от ръководството и към въвеждане на отговорни промени в политиките на работното място за нашите колеги в SpaceX, които продължават да се трудят във враждебна работна среда", казва ищцата Пейдж Холанд-Тийлен в изявлението си.

"Надяваме се, че този съдебен иск ще насърчи нашите колеги да останат силни и да продължат да се борят за по-добро работно място."

SpaceX през 2022 г. уволни всеки от осемте бивши работници, представени в иска, се казва в подаденото заявление.

Според иска и жалбите до регулаторните органи SpaceX е подхранвала враждебна работна среда, в която шегите за сексуален тормоз са били нещо обичайно, жените са получавали по-ниско заплащане от мъжете, а работниците, които са се оплаквали, са били уволнявани.

"Мъск съзнателно и целенасочено е създал нежелана враждебна работна среда въз основа на поведението си, изразяващо се в намесване на работното място на гнусни сексуални снимки, мемета и коментари, които унижават жените и/или общността на ЛГБТК+", се казва в изявлението на адвокатите на ищците.

В жалбите си инженерите описват сексистка корпоративна култура, в която сексуалните коментари и други форми на тормоз са били толерирани или омаловажавани.

Те също така твърдят, че често неподходящият онлайн хумор на Мъск е бил имитиран вътрешно, задавайки тон на работното място.

 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?