1939

Увеличиха с 80 на сто енергийните субсидии в бюджета на Турция

Турското правителство обяви увеличение с до 80 процента на енергийните субсидии като част от проектобюджета за 2023 г. в ход, който ще позволи на Анкара да поддържа ниски цени, за да защити своите граждани от икономическата криза преди парламентарните и президентските избори, насрочени за следващата година.

Осемдесет процента от природния газ и 50 процента от електроенергията, използвана от домакинствата, ще бъдат субсидирани от правителството, обяви Блумбърг ХT, като цитира думите на вицепрезидента Фуат Октай в понеделник. Той обяви, че енергийните субсидии ще възлязат общо на 600 милиарда лири (32 милиарда долара) в бюджета за следващата година.

Турция се готви за важни избори, насрочени за юни следващата година, на фона на криза в икономика, растяща инфлация, която достигна 24-годишен връх, и нарастващите в световен мащаб енергийни разходи.

Енергийните субсидии тази година възлизат на общо 300 милиарда лири. Бюджетът за 2023 г., предвижда тяхното удвояване.

Миналия месец президентът Ердоган обяви, че страната му няма да има проблемите с които ще се сблъска Европа тази зима. Той визира енергийната криза след спирането на доставките от природен газ от Москва, заради санкциите, наложени на Русия, след нахлуването ѝ в Украйна.

Проектобюджетът на Турция също така предвижда разходите за „сигурност на енергийните доставки, ефективност и енергиен пазар“ да се увеличат със 155 процента през следващата година, заяви Октай. Разходите за отбрана и сигурност се очаква също да бъдат увеличени със 159 на сто.  

Разходите за социално подпомагане в бюджета се предвижда да нараснат със 73 процента, за да се подпомогнат допълнително бедните в страната, заключи турският вицепрезидент.

Потребителските цени в Турция са се повишили с 83,45 процента през септември на годишна база спрямо 80,2 процента през август, съобщи вестник Сьозджу по-рано този месец, цитирайки TÜİK, турската държавна статистическа агенция.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?