1553

Уточнихме пред Брюксел: Няма македонски език, той е "обогатен" български

По време на заседанието на Комитета на постоянните представители (КОРЕПЕР) в Брюксел, България представи едностранна декларация, съобщават от МВнР. Изводът от нея - не признаваме македонския език на Скопие. Но преценете сами: 

""Като се позовава на параграф 7 от Заключенията на Съвета по [Разширяване – Северна Македония и Албания] от [Юли 2022],

Като се позовава на параграф 22 от Преговорната рамка за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС и споменаването в него на официалния език на Република Северна Македония, съгласно нейната Конституция, като език за превод на законодателството на ЕС,

С настоящата декларация България потвърждава следното:  

Българският книжовен език има шест регионални писмени норми (кодификации). Три от тях се основават на диалекти, а три на книжовния български език. Създаването на „македонски език“ през 1944-1945 г. в бивша Югославия беше акт на вторична кодификация (ре-кодификация), основаващ се на българския книжовен език, допълнително „обогатен“ с местни форми, като по този начин се симулира „естествен“ процес, базиран на диалектна форма.

Всякакво позоваване на официалния език на Република Северна Македония в официални/неофициални документи/позиции/изявления и други на ЕС и неговите институции, органи, служби и агенции трябва да бъде разбирано стриктно в съответствие с Конституцията на тази държава и по никакъв начин не трябва да се интерпретира като признаване от страна на Република България на „македонски език“.

България продължава да се придържа към езиковата клауза, залегнала в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан в Скопие на 1 август 2017 г. между Република България и Република Македония, за целите на двустранни договори/споразумения/меморандуми и други между двете държави", се казва в декларацията.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
комунист

комунист

19.07.2022 | 13:00

И Европа си го премести. Урсулата каза ,че документите ще се превеждат на македонски.

Отговори
0 1
Богдан Попов

Богдан Попов

18.07.2022 | 22:58

Ами те са си бтлгари Като всички нас само че сьрбите им промиха мозька а албанците искат да ни вземат при тях и да направят Велика Албания. С какво Европейския Сьюз има нещо общо с езика на македонците и бьлгарите. Те до си не гледат как ще мрьзнат тая зима докато подкрепят фашисткия режим в Украйна и доставят орьжие Като знаят че каквото е решила Русия ще стане.

Отговори
15 7
Българин

Българин

18.07.2022 | 22:47

Как така?

Отговори
1 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?