49

Устойчив на суша и болести слънчоглед разработиха в Одрин

Три хибридни сорта слънчоглед, устойчиви на суша и болести, са създадени в Одрин, един от важните центрове за производство на слънчоглед в Турция.

Институтът за селскостопански изследвания в Тракия, който е координатор на проучванията за отглеждане на слънчоглед в Турция, работи върху над 20 000 генетични материала всяка година и представя продуктивни и висококачествени сортове за регистрация.

Новите сортове ще се срещнат с почвата на големи площи през следващата година след регистрация от Централна дирекция „Регистрация и сертификация на семената” към министерството в Анкара.

Мениджърът на звеното за слънчоглед Мехмет Ибрахим Йълмаз сподели пред Анадолската агенция (AA), че научноизследователската и развойна дейност и засяването на площи със слънчоглед продължават интензивно.

Той подчерта, че полагат усилия за разработване на сортове с висока толерантност към климатичните условия и болести. 

Йълмаз допълни, че успешните сортове ще бъдат представени на производителите след процеса на регистрация.

„Сортовете, които разработихме, произвеждат сертифицирани семена тази година. През първите месеци на 2024 г., след като бъдат получени техните сертификати, те ще бъдат раздадени на нашите фермери за за опитни цели и ще бъдат засадени в по-широки райони."

 

Йълмаз посочи, че климатичните условия се променят и необходимостта от нови сортове нараства всяка година. Той обясни още, че изследователските програми са дългосрочен процес, който изисква приемственост.

„Имаме три нови хибридни сорта слънчоглед, за които получихме разрешителни за производство през 2023 г. Имаме голям успех в разработването на сортове, устойчиви на различни болести. 

 

В последно време има проблем със сушата, която усещаме сериозно тази година. Поради недостигът на вода добивът на слънчоглед ще бъде нисък в някои региони. Имайки предвид тези стресови ситуации, ние се опитваме да разработим нови сортове срещу факторите суша, високи температури и соленост."

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?