71

Ускоряват влизането ни в Шенген след среща в Прага

Германският канцлер Олаф Шолц вече обяви, че подкрепя присъединяването на България, Хърватия и Румъния към Шенгенската зона

 

Чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз покани министрите на вътрешните работи на България, Хърватия и Румъния на 13 септември в Прага, за да обсъдят присъединяването на трите балкански страни към Шенгенското пространство. Това съобщи SchengenVisaInfo.com с позоваване на румънския депутат Рареш Богдан, пише offnews.bg.

„Чешкият вицепремиер и министър на вътрешните работи Вит Ракушан, заяви преди няколко минути в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент, че една от амбициите на чешкото председателство на ЕС е да ускори процедурите по отношение на присъединяването на Румъния, България и Хърватия“, посочи Рареш Богдан на стената си във Facebook.

 
Освен това Ракушан е добавил, че трябва да се вземат мерки Румъния и България, които са изпълнили всички технически условия от 2011 г. насам, да могат да се възползват от този статут, като подчерта, че всичко зависи от втория кръг на дискусията, който е насрочен за края. от този месец.

Германският канцлер Олаф Шолц вече обяви по-рано, че подкрепя присъединяването на България, Хърватия и Румъния към Шенгенската зона, като добави, че тези три страни са изпълнили всички изисквания, за да станат пълноправни членове на Шенгенското пространство, като същевременно предложи, че ЕС запълва оставащите пропуски.

"Благодаря ти; чакаме конкретни неща! Румънците са похарчили огромни средства за охрана на границите; те отговарят на техническите критерии от 2011 г., така че задържането им на вратата е несправедливо, да не говорим, че е неморално. Унгария, най-евроскептичната държава-членка, ако трябва да бъдем елегантни, е в Шенген, а Румъния, най-европтимистично настроената, не е“ , добави Рареш Богдан.

Съветът по правосъдие и вътрешни работи, на който може да бъде обсъдено присъединяването на България и Румъния към Шенген, е насрочен за 13 октомври.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Шъ въ намерим под Шенген и над Шенген

Шъ въ намерим под Шенген и над Шенген

06.09.2022 | 22:27

Явно чифутското офисно плъхче което не знае какво Нящо е да напущаш България три дни Да чакаш във километрични опашки Да те спират милиционери далеч преди Румънската граница или края Монтана или края Бяла Русенско Явно такова чифутско офисно плъхче ми е сложил минус на коментара Ще те открием бе плъх И със Шенген и без Шенген Щото си плъх чифутски И Денафикация и Кастрация ще има

Отговори
3 2
Не е ли унижение за Българина да клепи пред дверите на Европа

Не е ли унижение за Българина да клепи пред дверите на Европа

06.09.2022 | 21:04

Ами да почакат още малко Ония който чакат със дни да преминат от България във Румъния и обратно стават все повече Евроскептици А Евразия ни чака със отворени обятия То Орбан и унгарците дето ги приеха още преди 20 години във Шенген са вече Евроскептици пък Ко остава за нас със Румънците

Отговори
5 2

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?