Следвайте ни

USA eврейски организации към Борисов: Вие сте силен съюзник на САЩ

viber icon

Министър-председателят Бойко Борисов проведе видеоконферентна среща с лидерите на водещите еврейски организации в САЩ, която се състоя в рамките на 75-ата сесия на Общото събрание на ООН, съобщиха от правителствената информационна служба.

Във фокуса на разговора бяха споделеният дневен ред на стратегическото партньорство между България и САЩ, борбата с антисемитизма, българо-израелският диалог, както и ключовата роля на ООН за международния мир и сигурност.

 „България и САЩ са съюзници и стратегически партньори. Взаимодействието между двете страни е особено широко с тенденция за по-нататъшно задълбочаване както на двустранна основа, така и в рамките на НАТО и на сътрудничеството между ЕС и САЩ“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на онлайн среща. Той изтъкна, че подчертано близките отношения на страната ни с американските еврейски организации са водеща отправна точка за насърчаване на двустранния диалог между София и Вашингтон, както и на практическото сътрудничество между България и Израел.

„Вие сте силен съюзник на САЩ“ – с тези думи пък се обърнаха представителите на водещите еврейски организации в САЩ към българския министър-председател.

Премиерът Борисов даде висока оценка на Стратегическия диалог България-САЩ, чиято първа сесия се състоя на 8 януари 2020 г. в София. По думите му така се отваря нова глава и по-високо ниво на сътрудничество в приоритетните области от взаимен интерес като сигурността и отбраната, енергетиката, търговията и икономиката. „Разчитаме на подкрепата на американските еврейски организации за засилване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество и за привличането на нови преки американски инвестиции в България“, подчерта министър-председателят Борисов. Според него значителен потенциал за нови двустранни връзки е налице във високотехнологичните сектори като информационните и комуникационните технологии, аутсорсинга, машиностроенето и електрониката.

 „Пандемията от COVID-19 онагледи колко решаващи и необходими са нашите двустранни и многостранни трансатлантически усилия и солидарност в името на колективното здраве, просперитет и сигурност“, добави премиерът Борисов. Той изрази благодарност за цялостната американска подкрепа под формата на редица инициативи в полза на усилията на България да се противопостави на разпространението на болестта.

 
В хода на разговора министър-председателят Бойко Борисов сподели загрижеността на световната еврейска и международна общности относно растящия антисемитизъм и всички форми на фанатизъм. „Осъждаме всеки опит от страна на лица с екстремистки виждания да манипулират общественото мнение и да насаждат омраза, възползвайки се от страха и чувството за несигурност, предизвикани от пандемията“, отбеляза премиерът Борисов. Той добави, че българските институции и еврейската общност в страната ни продължават да следят внимателно за появата на онлайн материали с антисемитска насоченост и да реагират адекватно и своевременно.

 „Правителство ще продължи да създава необходимите условия и политики за среда, свободна от всички форми на дискриминация, включително като работи съвместно с ЕС и международните организации, които високо ценят приноса на страната ни в борбата с тези общи предизвикателства“, каза още Бойко Борисов.

 В рамките на онлайн срещата премиерът изтъкна също огромното значение, което България отдава на отношенията си с Държавата Израел както в двустранен план, така и от гледна точка на мирния процес в Близкия изток. Доказателство за това е политическият диалог на високо равнище - израелският министър-председател Бенямин Нетаняху бе на посещение във Варна през ноември 2018 г., а премиерът Бойко Борисов осъществи две визити в Израел - съответно през юни и септември 2018 г. Борисов и Нетаняху проведоха също няколко телефонни разговори т.г. по повод обмяна на опит и доказали своята ефективност мерки в битката с COVID-19.

 „Тази година отбелязваме 30-годишнина от възобновяването на българо-израелските дипломатическите отношения. Потвърждаваме желанието си и занапред сътрудничеството ни с Държавата Израел, която за нас е ключов партньор, да продължи да се развива и да се задълбочава“, каза още премиерът Борисов пред американските еврейски организации.

Във видеосрещата участваха лидерите на: Конференцията на президентите на основните американски еврейски организации, Американския еврейски комитет, Лигата срещу поругаването, Б’ней Б’рит Интернешънъл, Националната коалиция в подкрепа на евразийското еврейство, Световния еврейски конгрес, Световната еврейска организация за реституция.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Благодарноста на Юда

Благодарноста на Юда

20.10.2020 | 06:00

Ами как няма да се хване с еврейте като той също е евреин Дядо му и баща му са покръстени еврей по кампанията кога чичо Итлер ги е чакал.да бъдат депортирани за сапунчец От там е и топлата му връзка с комунистите Пребоядисън евреин няма Вълкът козината си мени нрава не За туй краде като изоглавен и ония еврей който са около него Еврейте му пренаписаха досието и му създадоха политическия проект ГРОБ Това е благодарноста на Юда задето нашите предци са ги спасявали Трижди по три проклети да са

Отговори
5 2
cut

cut

20.10.2020 | 05:58

Google непрекъснато плаща от $ 27485 до $ 29658, за да направи снимка в мрежата от вкъщи. Присъединих се към това действие преди 2 месеца и спечелих $ 31547 през първия месец от това действие. Мога да кажа, че животът ми се подобри напълно! Погледнете го какво правя ===>>>Careerclub9.com

Отговори
2 1
Вижда им се края

Вижда им се края

19.10.2020 | 22:23

Герб са чуждопоклоници и изменици на дъжавата, то е ясно.

Отговори
14 6
Нали

Нали

19.10.2020 | 21:58

Абе къде са ви “протестърите” бе? Нали хората били по площадите? Днес 20 човека не можете да съберете!

Отговори
7 14
Сик

Сик

19.10.2020 | 23:24

А вие колко сте, бе суджук ? 20 трола, които не смеят да се покажат на светло. Няма нито един човек да защитава Герб без пари.

Отговори
9 4
Еврейска из.ме.т

Еврейска из.ме.т

19.10.2020 | 21:58

Естествено че чи.футите ще го защитават и стоят зад този бо.к.лук и ОТП.адък комунистически .. ционистите от синагогата дърпаха ръцете на Георги тараб.ата мастиката дамаджаната на времето за световния тероризъм сега инна неговия болевишки потомък тиквата комунист. Евреи мръ.сни чичо АДИ идва отново и ще ви е.б.е.м мам.ата чифу.тска . Про.клети да сте евреи — врагове на България и Европа

Отговори
13 7
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

19.10.2020 | 21:20

Силен съюзник ли.Голям смях в залата.Как може една държава,която е разнебитена от всякъде и без никаква икономика,да бъде силен съюзник на САЩ.Не съюзник,а подлога на САЩ,това е самата истина.

Отговори
19 5
Нали

Нали

19.10.2020 | 22:03

Държавата беше разнебитена по времето на червените мафиоти Луканов, Беров, Виденов, Станишев, Орешарски! При управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ, държавата винаги дърпа напред! ФАКТ! Резултатите са видими!

Отговори
9 11
Винету

Винету

19.10.2020 | 22:27

На Герб им падна рейтинга, иначе щяха да направят стария номер, с връщане на властта до изборите. Сега е агония за всички и колкото по бързо свърши, толкова по добре.

Отговори
9 4
Сик

Сик

19.10.2020 | 20:43

тоя се е хванал за евреите, които управляват САЩ като удавник за сламка. Навремето когато Мутрата беше подгонил Цветанов да го маха заради апартаментите и нози ходи в САЩ да се среща с еврейски организации. И това няма да ти помогне.

Отговори
15 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?