Следвайте ни

US учени: Бъбренето по смартфона води до тумори

viber icon

Ново изследване на Университета в Бъркли очертава силна връзка между радиацията на мобилния телефон и туморите, особено в мозъка, съобщи телевизия Фокс.

Изследователите са разгледали изчерпателно статистическите констатации от 46 различни проучвания по целия свят и са установили, че използването на мобилен телефон за повече от 1000 часа - или по около 17 минути на ден - в продължение на десет години, е увеличило риска от тумори с 60 процента .

Изследователите също така посочиха открития, които показват, че използването на мобилни телефони в продължение на 10 или повече години удвоява риска от мозъчни тумори.

Джоел Московиц, директор на Центъра за семейно и обществено здраве към Университета по обществено здраве в Бъркли, проведе изследването в партньорство с Националния център за борба с рака в Южна Корея и Националния университет в Сеул. Техният анализ направи цялостен преглед на статистическите констатации от проучвания от 16 страни, включително САЩ, Швеция, Обединеното кралство, Япония, Корея и Нова Зеландия.

„Използването на мобилни телефони подчертава редица проблеми в областта на общественото здраве и, за съжаление, не му се обръща особено внимание в научната общност“, каза Московиц.

Използването на мобилни телефони все повече се превръща в част от ежедневието на хората, особено с появата на смартфоните. Последни данни от изследователския център Pew показват, че 97% от американците сега притежават някакъв мобилен телефон.

Все повече хора стават зависими от своите мобилни телефони като неразделен начин на комуникация. Всъщност все повече хора се отказаха от стационарните си телефони у дома, разчитайки на мобилния си телефон като единственото устройство за телефонна комуникация.

Данните от Националния център за здравна статистика на Центъра за контрол и превенция на заболяванията установяват, че 61,8% от възрастните са решили да използват само безжична връзка.

Констатациите са различни и понякога са противоречиви.

Много проучвания за здравните рискове от използването на мобилни телефони са финансирани или частично финансирани от индустрията за клетъчни телефони, което според критиците може да изкриви резултатите от изследванията.

„Московиц подчерта, че тези изследвания са противоречиви, тъй като това е силно чувствителна политическа тема със значителни икономически последици за мощна индустрия“, отбеляза университета в Бъркли.

Позицията, заемана от федералните регулатори, посочва липсата на доказателства, показващи пряка връзка.

"Към днешна дата няма последователни или надеждни научни доказателства за здравословни проблеми, причинени от излагането на радиочестотна енергия, излъчвана от клетъчните телефони", заяви Администрацията по храните и лекарствата (FDA) на уебсайта си.

FDA също заяви, че Федералната комисия по комуникациите е определила ограничение на радиочестотната енергия, което "остава приемливо за защита на общественото здраве".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?