US пилот бомбардира собствената си база

Военният комплекс останал без ток. Затвориха магистрала край Солт Лейк Сити

Американски военен пилот хвърли две 225-килограмови бомби и почти пълните си резервоари с гориво над военновъздушната база „Хил" в щата Юта. Инцидентът бил причинен от неизправност в изтребител F-16, който трябвало да се освободи от опасния товар, за да извърши принудително кацане. Това съобщи АП. Според информацията една от бомбите избухнала, без да вземе жертви, но била поразена метална постройка в обезлюден участък на базата. Мястото на падане на другата бомба е отцепено и за обезвреждането й били повикани специалисти. Инцидентът обаче оставил базата, която е на около 48 километра северно от Солт Лейк Сити, без ток, тъй като взривът на първата бомба засегнал сериозно трансформатора и електропреносните линии на комплекса. Заради инцидента за известно време била затворена и преминаващата наблизо магистрала 15. Това уточнява говорителят на базата Рик Есари.

Скоро след излитането пилотът получил сигнал за технически проблем в изтребителя и се насочил за принудително кацане, като действал строго в рамките на инструкциите в подобен случай. Те предвиждат изхвърляне на всички боеприпаси и горивните резервоари, за да се облекчи максимално теглото на самолета и да се избегне евентуална по- силна експлозия в случай на разбиването му. Това заяви командира на „Хил" полковник Скот Зобрист. Той уточни, че и двата резервоара, във всеки от които имало около 1134 литра керосин, са открити и обезопасени, а пилотът е приземил успешно неизправната машина.

През декември 2008 година, отново в Юта, пилот на F-16 бе принуден да изхвърли двата си резервоара с гориво над Голямото солено езеро, след като сензорите на борда сигнализирали за пожар. За щастие, тогава също нямаше пострадали, а пилотът се приземи успешно. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?