46

US конкресмен плаши България със санкции, ако не пусне РСМ в Европа

Налагането на санкции на България заради наложеното от нея вето върху започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз е възможен вариант, особено ако София не промени позицията си. Това заяви в интервю за македонската редакция на „Гласът на Америка“ републиканският конгресмен Клаудия Тени.

Преди около два месеца тя и 12 други конгресмени изпратиха на посланика ни в САЩ Тихомир Стойчев писмо, с което призовават да бъдат премахнати пречките пред еврочленството на Скопие. По думите ѝ дипломатът така и не е отговорил, което показва неуважение към Конгреса.

В интервюто Тени коментира и темата с нерегистрираната у нас партия ОМО „Илинден“, която се обявява за политически представител на македонското малцинство: „Не одобряваме поведението на българското правителство и смятаме, че то трябва да понесе своята отговорност. Важно е то да се погрижи за това всички малцинства да бъдат третирани уважително“.

„Не съм сигурна дали санкциите в момента са подходящи, но те биха могли да бъдат. Това е нещо много ефективно, особено ако те продължават да създават пречки и да излъчват негативизъм спрямо Северна Македония и Албания“, казва още Тени.

Важно е кой говори

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество.

На сайта си тя посочва, че е била единственият американски служител на Генералното консулство на Югославия в Ню Йорк и „поддържа активни отношения със своите приятели и колеги“ от мисията на разпадналата се с кървави етнически конфликти федеративна държава.

Отворените данни показват, че тя има стандартния профил на консервативен политик от Републиканската партия. По време на последната си кампания тя е била сред най-крупните получатели на дарения от организации, борещи се срещу правото на аборт.

 
Какво казват Вашингтон и София

С наближаването на визитата на премиера Кирил Петков в Скопие се активизираха дезинформационните кампании по двустранните въпроси.

През последните дни анонимни сайтове завъртяха фалшивата новина, че зам.-държавният секретар за Западните Балкани Габриел Ескобар е настоял официално да бъде признато македонско малцинство.

Наложи се посолството на САЩ у нас да излезе с официална позиция, че „правителството на САЩ не е повдигало споменатите малцинствени въпроси пред българското правителство. Нашите дискусии с българското правителство са фокусирани върху нашата обща визия за по-силна, по-просперираща и обединена Европа чрез интеграция на всички нейни части, включително Западните Балкани“.

От македонската редакция на „Гласът на Америка“ са поискали официална позиция от българска страна, като тя е пристигнала на 17 декември. В нея се напомня, че изискванията от националната рамка на Договора за добросъседство не са изпълнени.

„Това е въпрос, който дълбоко засяга самите основи на ЕС и ценностите и принципите, върху които е изграден – като човешките права и недопускането на дискриминация“, пише посланик Стойчев, като подчертава, че „България ще продължи да настоява за гаранции за правата на македонските българи“.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
14 коментара
предатели и измамници

предатели и измамници

16.01.2022 | 20:07

американцте не могат да налагат в Европа и Магнитски, камо ли санкции. Пука ни от тая неизвестна сенаторка. Не плашете българите, щото канадеца и фатмака са обещали да продадат България.

Отговори
2 1
Мнение

Мнение

16.01.2022 | 17:42

Това е позиция на отделен конгресмен, и то - от опозицията, които са малцинство. А иначе, обикновения янки не знае нищо за страната ни. А къде се намира и с кого граничи - за обикн. американец - това е като китайска азбука. За да те разберат къде е Б-я, трябва да им обясниш - Европа, Гърция.... А защо, кому е нужно мнението на един опозиционен сенатор? И у нас има немалко гласове срещу ЕС и НАТО, но това не влияе на държ. политика.

Отговори
11 0
Бай Стоян – пенсионер

Бай Стоян – пенсионер

16.01.2022 | 16:48

Нека тази миризлива животновъдка, пардон, каубойка, да не се меси във вътрешните дела на суверенна държава! А и няма право! Ние поставяме ли въпроси от рода на: кой изтрепа индианците, койт тормозеше негрите, кой се гаври с виетнамците, авганистанците и т.н.?

Отговори
10 3
Нали

Нали

16.01.2022 | 16:58

Не кой тормозеше негрите бе! Правилното е "А вие защо биете негрите"! Пий си гимкото!

Отговори
3 6
777

777

16.01.2022 | 16:39

Тази зъбла да се моли Путин да му издържат нервите иначе ще види санкции на оня свят

Отговори
9 3
Нали

Нали

16.01.2022 | 16:11

Поредното доказателство, че Марица е посредствен провиниален вестник с жълти отенъци, пълен с лаици-псевдожурналисти, играещи ролята на пишещи проститутки е, че досега не се сетиха да изнамерят и публикуват примери от македонските учебници и да докажат, че макетата възпитават децата си в омраза към нас! Или някакви примери с официални изказвания по официални македонски медии, които са открита омраза към нас! Даааа, но затова пък си пуснали статия със Славчо Атнасов, с руло тоалетна хартия да си бърше акото изакано преди 10 години!

Отговори
8 1
Нали

Нали

16.01.2022 | 16:01

Какво друго можем да очакваме като резултат от правителство и президетн "избрани" чрез манипулиране на вота с машините на Мадуро! Та това е само една конгресменка, която намеква за евентуални санкции, когато вече реално сме санкционирани от ЕС с неплащането на парите от плана за възстановяване от пандемията! Всички страни вече си получиха и похарчиха парите а на нашите превратъджии им върнаха най-позорно плана, който са подали! Най-накрая ще стане така както става напоследък, ще хъкът и мъкът по телевизиите и ще изпратят първоначалният план съставен от ГЕРБ! Представете си например ако на Гърция и бяха спряли парите с довод, че подаденият план има грешки и несъответствия със законодателството на ЕС! Щеше да има революция!

Отговори
7 9
Тиква

Тиква

16.01.2022 | 16:57

Абе, Мунчо, стига си повтарял простотиите на твоята банкянска Тиква. За Какви фалшификаци на изборите бълнуваш след като няма нито едно официално оплакване от Герб за това. Отделно сикаджийския като видя, че печели първите избори забрави, че изборите са фалшифицирани, то и при вторите натам отиваше работата, ама като разбра че губи почна да плаче, че го фалшифицирани.

Отговори
5 1
Батко

Батко

16.01.2022 | 15:48

Ох, марица, стига сте цитирали "умни" републикански коври!

Отговори
10 4
Нали

Нали

16.01.2022 | 16:02

"Ох", рече Батко!!!!! ХАХАХАХА

Отговори
3 3
к'ва стана ся

к'ва стана ся

16.01.2022 | 15:12

направили някакви руснаци, платени от Македония филм, коментират, реват седесари, а кога американци, мълчат като г.зове!

Отговори
13 3
2,25

2,25

16.01.2022 | 15:04

Не се зъби така,бе Американско русо плашило! Гледай си тъпата Америка,че дотегнахте на цяла Европа!

Отговори
24 3
не точно!

не точно!

16.01.2022 | 15:04

Тук ключовите думи са "македонската редакция"

Отговори
13 3
kyr4o

kyr4o

16.01.2022 | 15:27

koi sa amerikancite 4e da ni komandorqt boklyci osrani

Отговори
16 3

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?