4232

US генерал алармира! Нужни са 2 седмици, ако Русия нападне страна от НАТО

„Ако приемем, че не сме започнали да се подготвяме предварително, тогава страните ще трябва да изчакат две седмици"

 

В случай на нападение на Русия срещу някоя от страните-членки на НАТО ще отнеме две седмици, докато съюзниците се притекат на помощ.

Това каза в интервю за румънска телевизия пенсионираният американски генерал Бен Ходжис.

„Ако приемем, че не сме започнали да се подготвяме предварително, тогава Румъния и всички други страни, Полша, Литва, ще трябва да изчакат две седмици, преди да пристигнат допълнителни сили“, казва Ходжис.

„Ако се замислите как е структурирана отбраната на НАТО, по-специално бойните групи за предно присъствие, силите на страните, които ще спират първите атаки, противовъздушната отбрана, сухопътната отбрана, военноморската отбрана, то критична част от отбраната е, че страната трябва да разбере, че ще трябва да остане насаме с врага за около две седмици“, обяснява той.

Според Ходжис тези две седмици ще бъдат използвани за организиране на войските на другите държави, както и на всички сухопътни сили в страната, която е била нападната.

„Въздушните сили могат да пристигнат по-рано, военноморските сили на другите страни, Турция и България, също могат да пристигнат малко по-бързо“, обяснява ситуацията Ходжис.

Ходжис казва, че това също ще зависи от това дали страната е имала предупреждение за потенциална атака, „и дали политическите лидери са имали смелостта да действат преди нападението, тогава тези две седмици могат да бъдат значително съкратени“.

Според Ходжис румънските власти са на прав път по отношение на отбраната, „вашите лидери разбират реалната заплаха от Руската федерация и необходимостта румънските сили и хора да бъдат готови да защитават страната“.

Военният обръща внимание и на важността на член 3 от хартата на НАТО.

„В него се казва, че всяка държава е готова да защитава себе си и да помага в защитата на другите. Член 3 не е много известен, но точно той е този, която изисква 2% от БВП на страните членки за отбрана. Мисля, че скоро тази цифра ще бъде заменена с 3%“, казва Ходжис.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?