71

US експерт: Украйна да бъде разделена на няколко държави

Западът трябва да обмисли възможността за временно разделяне на Украйна на няколко държави, една от които да бъде приета в НАТО.

Това мнение изрази вицепрезидентът на американския Център за стратегия и сигурност Скоукрофт към Атлантическия съвет Матю Крьониг, чиито думи са цитиран от естонския държавен телевизионен и радио портал ERR. Според него Западът едва ли ще може да предостави на Украйна достатъчно оръжия, за да победи руската армия, съобщава ТАСС.

„Ако не направим това, ще трябва да помислим за алтернативи. Една алтернатива би била да се начертае линия през настоящата линия, Западна Украйна да се присъедини към НАТО и след това да се работи за връщането на останалата част от Украйна. По същество това може да бъде източно- и западногермански модел“, смята Крьониг.

По-рано заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев изрази мнение, че Украйна ще изчезне като държава. Той смята, че след разпада са вероятни три сценария, включително преминаването на западните украински региони под контрола на редица страни от ЕС.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?