71

Урсула фон дер Лайен: Турция е по-далеч от ЕС в сравнение с преди четвърт век

 

Турция сега е по-далеч от ЕС в сравнение с преди четвърт век. Това заяви в интервю за водещия гръцкия ежедневник Катимерини председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя засегна отношенията между Турция и Гърция и процеса на членство на Турция в ЕС.

 

Лайен говори и за решението на президента Ердоган да не прилага европейските санкции срещу Русия. Тя отбеляза, че хармонията с ЕС е важна в процеса на присъединяване. Нежеланието на Анкара да следва Европа  показва много за нейното желание да се присъедини към Европейския съюз, допълни председателката на ЕК.

 

Фон дер Лайен припомни: „Ако сравним курса на Турция и Словакия от 1999 г., мога спокойно да кажа, че днес Турция е много по-далеч, отколкото през 1999 г.

 

На друго място в интервюто ръководителят на Комисията каза, че „процесът и напредъка при присъединяването се основава на заслуги и следователно е в ръцете на страната кандидатка“.

 

По повод енергийната война на Русия срещу Европа, Фон Дер Лайен заяви: „Имаме планове за извънредни ситуации, които включват всички необходими стъпки, от ефективност, спестяване на енергия, до приоритизиране на нуждите. Лайен също така подчерта, че е важно ЕС да не е зависим от руския газ и да се обърн към други надеждни доставчици.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
В замяна на това

В замяна на това

23.06.2022 | 12:50

Обаче Русия е доста по-близо до границите на ЕС - благодарение на продажната конформистка политика на политическите проститутки от рода на Шрьодер и Орбан!

Отговори
5 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?