49

Урсула фон дер Лайен предупреди за ескалация на енергийната криза

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди за ескалация на енергийната криза, докато ЕС остава в обтегнати отношения с Русия заради инвазията в Украйна.

"Тъй като Русия вече съкрати напълно или частично доставките на газ за 12 страни членки на ЕС, всички ние трябва да сме подготвени за влошаване на ситуацията", заяви тя в интервю за испанския вестник "Мундо", цитирано от ДПА.

Русия спря неотдавна газовите доставки за някои европейски страни, включително Полша, България, а от събота и Латвия, заради отказа им да плащат в рубли за синьото гориво.

Изискването за плащане в рубли за газовите доставки се свързва с опитите на Кремъл да смекчи влиянието на западните санкции върху Русия заради инвазията в Украйна.

Русия ограничи и доставките за Германия, водещата икономическа сила в ЕС, заради дейности по поддръжката на газопровода "Северен поток-1", което се разглежда като отговор на западните санкции.

Все по-големите опасения за енергията накараха ЕС да приеме миналата седмица извънреден план за газа през зимата. Тези мерки целят "да ни помогнат да осигурим необходимите доставки на газ през зимата", заяви Урсула фон дер Лайен.

"Само за една седмица ЕС се споразумя да предприеме решителна и безпрецедентна стъпка, за да се противопостави на заплахите на Путин да спре напълно газовите доставки", подчерта тя.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Западняк

Западняк

02.08.2022 | 05:33

Ах, така ли? Ами върнете Ангела Меркел да си изчисти лай.ната в политиката и с Путин.

Отговори
0 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

01.08.2022 | 18:34

искахме ДЕМОКРАЦИА получихме ПАЗАРНА ИКОНОМИКА при която няма СОЦИЯЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ

Отговори
4 3
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

01.08.2022 | 18:33

ПАЗАРНА ИКОНОМИКА ПЛАЩАШ ПОЛУЧАВАШ това е КАПИТАЛИЗЪМЪТ

Отговори
1 3

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?