Управляващите в Турция вадят проект за нова конституция

Председателят на партията на националистическото движение (ПНД) в Турция Девлет Бахчели заяви, че неговата партия е завършила проект за конституция на страната. Той обяви, че скоро ще я представи на коалиционния си партньор Реджеп Тайип Ердоган и неговата партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Проектът съдържа 100 точки, тъй като новата конституция се предвижда да влезе в сила за 100-годишнината от основаването на съвременната турска република през 2023 г.  

В проекта се дават правомощия на председателя на парламента да действа като посредник по време на политическа криза, като същевременно се уточняват някои неясноти относно премахването на парламентарния имунитет.

Прерогативите на парламента относно законодателството, ратифицирането и прекратяването на договорите, одобряването на бюджета и подбора на членове за конституционни институции и стартирането на парламентарни разследвания са подсилени в предложението на партията.

Според предложението президента и двама вицепрезиденти ще бъдат избирани от народа в преки избори.

Предвижда се промяна на статута на Конституционния съд.

Междувременно службата по религиозните въпроси (Диянет) се преструктурира в „Министерство на религиозните въпроси“.

Бахчели отбеляза, че предложението им е изготвено, като се вземат предвид конституциите на 164 държави, както и общите ценности на турското общество.

Разделът за основните права и свободи в проекта е написан, като се вземат предвид договорите за правата на човека, които Турция е подписала, каза Бахчели, добавяйки, че те подчертават свободите като основа на конституцията, а ограниченията като изключения.

В първа реакция по предложението на Бахчели направи заместник-председателят на парламентарната група на управляващата ПСР Наги Бостанджъ изрази задоволството си от новото предложение за конституция.

"Процесът за изготвяне на наш проект за конституция също е на път да приключи. Подробностите му ще бъдат споделени с обществеността в подходящо време след Шекер Байрама," каза той.

Ердоган по-рано заяви, че е време да се обсъди изготвянето на нова конституция. Той подчерта, че Турция ще има всеобхватна, ясна, демократична и либерална нова конституция, която да ръководи страната през следващия период.

От 1982 г. насам действащата конституция, изготвена след военен преврат от 1980 г., претърпя редица изменения.

Предложението на президента дойде четири години след като конституционният референдум от 2017 г. поиска от избирателите да вземат решение за законопроект за преминаване от парламентарна към президентска система на управление. Измененията в Конституцията бяха внесени съвместно от партията ПСР и ПНД. Ердоган беше избран за президент по новата система през 2018 г.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Kanar

Kanar

05.05.2021 | 14:45

Bii tyrchina po glavata bii bii bii.

Отговори
0 1
Schetovodstvo

Schetovodstvo

05.05.2021 | 23:41

Otur sikime bak Istanbula ,gyaur ibne!

Отговори
1 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?