3906

Унищожаване на Хамас, това е условието на Нетаняху за спиране на войната

Канцеларията на Нетаняху спомена като условия за спиране на войната - „унищожаването на военния и управленския капацитет на „Хамас“, освобождаването на всички заложници и гаранции, че Газа вече няма да представлява заплаха за Израел“

 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху днес предупреди, че „условията“ на Тел Авив за постигане на „постоянно прекратяване на огъня“ в Газа не са се променили и включват „унищожаване“ на „Хамас“, както и „освобождаване на всички задържани заложници“, предаде Франс прес.

„Условията на Израел за спиране на войната не са се променили“, каза в изявление кабинетът на Нетаняху, ден, след като президентът на САЩ Джо Байдън представи израелската пътна карта за мир, почти осем месеца след началото на войната между Израел и палестинското ислямистко движение.

Канцеларията на Нетаняху спомена като такива „унищожаването на военния и управленския капацитет на „Хамас“, освобождаването на всички заложници и гаранции, че Газа вече няма да представлява заплаха за Израел“.

 „Според предложението Израел ще продължи да настоява тези условия да бъдат изпълнени, преди да се стигне до трайно прекратяване на огъня“, се казва още в текста, написан на английски език. „Идеята, че Израел ще се съгласи на трайно примирие, преди да бъдат изпълнени тези условия, е обречена на неуспех“, добави същият източник.

 

Вчера американският президент, който е съюзник на Израел, представи израелския план за прекратяване на огъня в ивицата Газа и освобождаване на заложниците - нова пътна карта, окачествена от „Хамас“ като „положителна“.   

„Не можем да пропуснем тази възможност за споразумение в Газа“, каза Джо Байдън. „Време е тази война да приключи“, добави той.

Според Байдън първият етап ще включва пълно прекратяване на огъня, като израелските войски ще се изтеглят от „населените райони на Газа“ за период от шест седмици.

В същото време Министерството на здравеопазването в Газа съобщи, че поне 36 379 палестинци са били убити, а 82 407 са били ранени от началото на израелската офанзива през октомври, предаде Ройтерс, пише БТА.

Около 95 палестинци са били убити, а 350 ранени през последните 24 часа, добави Министерството. Според изявлението, хиляди други мъртви най-вероятно все още са затрупани под отломките на разрушените сгради в анклава.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?