1553

Уникално: Започна риболовът и конските шейни в замръзнало езеро СНИМКИ

Живописното езеро Чълдър в Източна Турция днес е доста оживено. Туристите се наслаждават на природата и си правят селфита, докато се возят на шейни, теглени от коне, по замръзналото езеро. За местните рибари това е и сезонът на ледения риболов.

Стотици рибари изкарват прехраната си с рибата, която ловят от второто по големина езеро в източния турски регион. Езерото е на границата на провинциите Карс и Ардахан.

Температурите паднаха до минус 25 градуса по Целзий и езерото е посещавано от много местни и чуждестранни туристи. Тъй като рибите останаха под дебелия слой лед, рибарите спазват дългогодишната традиция за риболов, използвайки лопати и кирки, за да пробият дупки в него.


Езерото Чълдър е разположено в район с надморска височина от 1959 метра, и е на площ от 123 000 кв. метра. То обикновено замръзва между края на декември и март всяка година, в зависимост от температурите. Риболовът под леда започва, когато дебелината му достигне около 25 сантиметра.


Турхан Кълъч е сред рибарите, които се втурват към Чълдър веднага щом замръзне. Замятайки мрежи през дупките, които е изкопал, Кълъч ловува риба, за да сервира в семейния си ресторант на брега на езерото. Заедно със сина си, те понякога ходят пеша, а понякога използват конски шейни, за да пътуват през езерото. Търпението им се отплаща в края на деня, когато мрежите им са пълни с разнообразни риби.


„Рибата, уловена под леда, е по-вкусна“, казва Кълъч. Той сподели, че най-често ловените риби са обикновения шаран, кефала, пъстървата, червеноперката, италианската мряна и огледалния шаран.  Най-вкусното ястие, което сервира в ресторанта си, той откроява кефала. 


„Ледът е особено дебел тази година и се надяваме, че ще остане толкова по-дълго и ще имаме повече туристи тук“, казва той. След като хвърлят мрежите под любопитния поглед на туристите, Кълъч и синът му ги отвеждат на обиколка из Чилдър на борда на конски шейни.


Когато ледът се стопи на пролет, Кълъч и други рибари продължават да ловят риба от лодките си в езерото. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?