1553

Уникално - сушата в Италия разкри мост, построен за Нерон

Най-тежката суша в Италия от 70 години насам разкри колоните на древен мост над река Тибър, използван някога от римските императори. Смята се, че мостът е построен за император Нерон.

Отдръпналата се вода е оголила два стълба на моста на Нерон в близост до моста Виторио Емануеле, който пресича реката в района на Ватикана.

Мостът е построен през първи век за император Нерон, за да може той да стига до градините си близо до хълма Яникулум край днешния площад Свети Петър, съобщи историкът Антъни Маянлахти.

Мостът на Нерон е имал четири стълба, но два от тях са са били демонтирани през 19 век, за да се улесни речния трафик. В годините с нормално ниво на водата един от стълбовете на моста често може да се види в най-сухия сезон, но тази година се виждат два.

Италианското правителство обяви извънредно положение в няколко региона заради продължителната суша и съпътстващата я гореща вълна. Отдръпналите се води на най-голямата река в Италия - По, разкриха и танк от Втората световна война, останал на дъното.

заб. снимката е илюстративна

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?