49

Уникално село под защитата на ЮНЕСКО е първото място без отпадъци в Турция

Произвежда храна за котки и кучета от рециклирани хранителни отпадъци

Село в северозападната турска провинция Бурса, което е обявено за защитен обект на световното наследство от ЮНЕСКО, се трансформира в село с нулеви отпадъци чрез рециклиране на отпадъци от предприятия и домакинства.

Община Йълдъръм в Бурса предприе проект за превръщането на село Джумалъкъзък, в населено място с нулеви отпадъци. Проектът се ръководи от мотото „Всичко тук се връща към природата“.

Всички отпадъци, събрани от домакинствата и предприятията, се разделят и рециклират в съответствие с параметрите на проекта. Отпадъците се събират чрез пунктове за събиране на отпадъци, разположени в района и се транспортират до съоръжения за рециклиране, където се въвеждат отново в икономиката.

В като част от проекта, ветеринарната служба към общината грижеща се за бездомни животни в района, получава храна за котки и кучета, която е произведена от хранителните отпадъци събрани в селото. 

Кметът Октай Йълмаз подчерта значението на опазването на Джумалъкъзък като ценно историческо и културно наследство, вместо да го разглежда единствено като източник на икономически приходи. Той отбеляза „Джумалъкъзък служи като врата на Йълдъръм към глобалната общност.

Това е село, включено в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, което привлича както местни, така и международни туристи през цялата година поради добре запазената си историческа атмосфера, която датира отпреди 700 години.“

През 2014 г. село Джумалъкъзък беше официално включено в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство поради изключително добре съхранената, автентична, историческа атмосфера и добре запазена архитектурна композиция.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?