4232

Уникално: Глоба от близо 14 хиляди лв за откъснато лале в Турция

Колекция от 38 вида уникални обърнати лалета отглеждат в Ерзинджан

Единствената колекция от обърнати лалета в Турция, е разположена в Института за изследване на градинарството в Ерзинджан, Източна Турция. Специалисти се грижат за 38 вида лалета, 34 от които са от различни региони на страната и 4 от тях са от чужбина.

АА

Инженерът по селско стопанство Мерал Аслай подчерта, че много от видовете обърнати лалета са ендемични и са защитени. Някои видове са под специална закрила, за да могат да бъдат съхранени за бъдещите поколения. Те са запазени чрез провеждане на проучвания в различни научни сфери.

АА

За да събираме луковични растения от природата, трябва да получите разрешение от Генералната дирекция за растително производство (BÜGEM). След получаване на разрешение за изследване, ние работим в Ерзинджан, Ерзурум, Битлис, Ардахан, Карс, Ван, Хаккари, Елазиг, Малатия, Агри, Сиирт, Ширнак, Адияман. , Шанлъурфа, Кахраманмараш, Одрин, Анталия, Мугла, Байбурт.

АА

Събрахме материали от 34 вида от провинциите Тунджели, Газиантеп и Хатай. В резултат на мащабната ни научна работа имаме общо 38 вида в колекцията от обърнати (реверсивни) лалета в института."

АА

Аслай допълни: „Това е единствената градина с генетични ресурси за реверсивни лалета в Турция. Ние осигуряваме запазването и непрекъснатостта на 82 популации от 38 вида в градината ни. Така беше направен значителен принос за устойчивостта на нашите природни ресурси и опазването на нашето биоразнообразие. На първо място, видовете обърнати лалета, чиято популация е намаляла, са защитени за бъдещите поколения. Обществото ще бъде запознато с видовете обърнати лалета. Разработените тук сортове могат да се използват в страната и в чужбина като декоративни растения.

АА

В Турция има 170 вида лалета, от които 52 са ендемични. Това е показател за това колко сме богати в биологичното разнообразие.

Най-важният елемент, който позволява използването на обърнатите лалета в пейзажа за градини и паркове, са техните ефектни цветове, форма, цветя обърнати надолу и начинът, по който стоят. С тези си качества те са търсени и са заели успешно своето място като декоративни растения подчерта Аслай. „В допълнение към видовете, считани за декоративни растения, някои видове обърнатите лалета са използвани като суровини в козметичната и фармацевтичната промишленост.

АА

Последните открития показват, че F. imperialis, което се откроява като декоративно растение, може да се използва в медицината за диабет и F. michailovskyi може да се използва в производството на лекарства за болестта на Алцхаймер. Това показва, че има голям потенциал в икономиката като декоративно растение F. camschatcensis, което е широко разпространено в Азия като диетична храна от местните хора на остров Хокайдо, в алтернативната медицина за високо кръвно налягане, подтискащо кашлицата и отхрачващо средство.

АА

Инженерът по земеделие Мерал Аслай допълни, че е забранено да се изнасят без разрешение в чужбина видовете лалета, принадлежащи и отглеждани в Турция. „Наказанието за откъсване и събиране на тези видове от природата без разрешение е 244 315 турски лири, което е около 14 хиляди лв. Дирекцията на института за изследване на градинарството в Ерзинджан, която е създадена през 1986 г., е сред 49-те изследователски института, свързани с Генералната дирекция за селскостопански изследвания и политики в Анкара.

АА

Създадената към института колекционна градина разполага с 1526 саксии и 22 витрини от 38 вида на площ от 2 дка. В света не са правени много изследвания върху видовете обърнато лале. В нашата страна проучванията за култивиране и развъждане започнаха през 2006 г. Проучванията за отглеждане на обърнато лале са първите в Турция, като чрез използване на методи за селекционно размножаване и хибридизация бяха разработени първите нови сортове обърнати лалета и бяха защитени правата на селекционерите.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?