49
Следвайте ни

Уникално дело за попечителство: Котенца останаха при "мама" след раздялата

viber icon

Жена в Турция спечели попечителството за две котки след уникална съдебна присъда, която включва експертно мнение за психологическото състояние на четириногите.


Жената беше изправена пред съда от бившия си приятел заради котките им Пирайе и Джингьоз, които двойката осинови през 2013 и 2015 г., докато живееха заедно.


Когато връзката им приключи през 2016 г., бившият й приятел заведе дело с искане за попечителство над двете котки, твърдейки, че ги е оставил при нея само докато намери и се установи в ново жилище.


Бившата му приятелка обаче отказала да му ги даде, след като той се премести в нов дом.


Жената, която иска от съда в Истанбул да прекрати делото, твърди, че не е имало такова споразумение за нейното временно настойничество и Пирайе и частично слепият Джингьоз са прекарали само пет седмици с нея през целия си живот.


Тя свидетелства, че двамата са осиновили Пирайе заедно и че тя е покривала разходите за лечение на Джингьоз, който е бил в критично здравословно състояние, когато е осиновен.


По време на процеса съдът поиска експертно заключение относно условията на живот на котките в момента, дали биха могли да живеят разделени и как ще се отрази психическото им състояние, ако се разделят.


При оглед на дома на подсъдимата назначен от съда експерт ветеринарен лекар констатира, че всички нужди на котките са задоволени в сегашната им среда и че те са в добро здраве.


Ветеринарният лекар добави, че смяната на жизнената среда ще бъде източник на стрес за котките. Докато Пирайе може лесно да се адаптира към нов дом, то за Джингьоз би било трудно да го направи.


Съдът присъди попечителството и над двете котки на ответника, тъй като ищецът не е оказвал финансова подкрепа, нито е проявявал интерес към грижите за котките от години.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?