71

Уникални водни лилии в Чанаккале, страшна глоба, ако ги откъснеш

Езерото Нилюфер в село Калафат на окръж Чанаккале, в Турция привлича вниманието на посетителите с уникалната си красота.

Анадолска агенция

Езерото допринася за туризма в региона с уникалната си красота, докато водните лилии, наричани още лотосови цветя, привличат вниманието на посетителите. Цветето лотос, чието стъбло достига около 1 метър, пуска корени в блатистите води и се захранва от светлината със зелените си листа.

Анадолска агенция

Смята се, че семената на цветята на лотоса са били пренесени от горите на Амазонка от прелетни птици и така са се образували сегашните екзотични цветни колонии.  Цветята на лотоса, които се затварят през нощта и се потапят под водата, създават уникална гледка, когато излязат отново на повърхността с изгрева на слънцето. Цветовете на водните лилии започнаха да се отварят в началото на май. Те продължават да посрещат своите посетители с красотата си до последните дни на ноември.

Анадолска агенция

С приноса на областната управа на район Бига и регионална дирекция по горите в Чанаккале, площта от 10 декара около езерото от 2 декара е превърната в горски парк и зона за отдих. 

Анадолска агенция

Езерото Нилюфер, което е чудо на природата, беше изправено пред опасност от изсъхване поради липса на вода през последните години. Община Бига проправи канал с дължина 880 метра и водата отново достигна в изобилие до езерото. Сега то редовно се допълва с вода и беше спасено от пресъхване. Едерото започна отново да привлича възхищението на посетителите с лотосовите цветя, цъфтящи както преди. С изградения лесопарк и зона за отдих около езерото, посетителите могат да прекарат приятно време за закуска и пикник сред уникалната гледка към езерото.

Анадолска агенция

Уникалните цветя продължават да предлагат визуален празник на посетителите до последните дни на есенна. Цветовете на белия лотос особено привличат вниманието с красотата си.  Посетителите, които идват да видят езерото, са впечатлени от пейзажа.  

Анадолска агенция

Според информацията, получена от дирекцията за опазване на природата и националните паркове Чанаккале, тези които се осмелят да откъснат защитените цветя на водните лилии, се глобяват със 109 хиляди TL , щоето прави почти 12 хиляди лева, за унищожаване и увреждане на биологичното разнообразие.

Анадолска агенция

Елиф Тирфили, ръководител на работната група на жените в градския съвет на Бига, която дойде да посети езерото Нилюфер в село Калафат със съпруга си и приятели, каза: „Ние имаме прекрасно място с природна красота. Искахме да покажем това природно изящество и на нашите гости.”

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?