3906

Уникални вкаменелости на мамут, отпреди 2 милиона години, изложиха в турски музей

Вкаменелости на мамут, датиращи отпреди 2 милиона години, са открити случайно в стара мина в квартал Ладик в Самсун, Северна,Турция. Те бяха изложени за първи път в новооткрития музей на черноморския град Самсун.

АА

Музеят в град Самсун, който беше открит официално скоро от турският министър на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой и чиято модерна архитектура е вдъхновена от вълните на Черно море, има площ от 15 хиляди квадратни метра.

АА

Неговата богата колекция съдържа произведения от Хетски, персийски, римски, източноримски, селджукски и османски периоди.

АА

В музея, който включва и находки от древния град Амисос и мозайката на Амисос, бронзова статуя на атлет, бижута и артефакти от елинистическия период, вкаменелостите на мамут (вид животно от семейството на слоновете), които са открити случайно в стара мина в квартал Ладик, могат да се видят сега там.

Угур Акюз, археолог от музея в Самсун, сподели пред Анадолската агенция (АА), че вкаменелости от мамут са открити в Самсун за първи път в региона на Черно море.

АА

АА

Акюз уточни, че заедно с вкаменелостите има и зъби на мамут и див кон. „Моларният зъб и горната челюст на мамута са открити в стара въглищна мина в област Ладик ппеди 14 години. Други вкаменелости, открити на същото място, са от див кон.

АА

Палеонтолозите са ги изследвали и е установено, че вкаменелостите са на възраст от 1 до 2 милиона години. След като моретата са започнали да се отдръпват, животът на сушата е започнал."

АА

До сега не са открити други вкаменелост от мамут в региона на Черно море. Акюз допълни: „Това не означава, че няма да бъдат открити, но в момента имаме подобна находка само в нашия музей.

АА

Тя ни беше доставена преди 10 години, но тъй като музеят беше затворен за ремонт, ние изчакахме новата сграда да бъде завършена, за да изложим уникалната находка при подходящи условия. Така той сега беше показан и изложен за първи път."

АА

Граждани и много ученици, посещаващи новооткрития музей, с интерес разглеждат вкаменелостите и другите артефакти.

АА

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?