Следвайте ни

Уникална находка: Христос изобразен върху златен медальон на 15 века

viber icon

Изложиха 1500-годишен златен медальон, изобразяващ фигура на Исус Христос, в музей в турската северна провинция Чорум. Медальонът е намерен от иманяри при незаконни разкопки през 2017 г. и е иззет чрез успешна операция за борба с контрабандата на екипите за сигурност.   

Ценната находка е реставрирана и е включена в инвентара на музея на Чорум. Безценната реликва е изложена в специална витрина и привлича вниманието на посетителите.

Пред Анадолска агенция, археологът Ресул Ибис каза, че медальонът е „един от най-ценните предмети в музея“.

"Медальонът е уникален, върху него е изобразен Исус Христос Пантократор, който държи Библията в лявата си ръка и вдига дясната си ръка за благословия. Това изображение, което обикновено виждаме в църкви, икони и мозайки, е за пръв път върху златна монета, гравирана в скъпоценен камък "Наджаф" със златен филиграм", добави той. 

Използваният камък Дур Ал Наджаф е скъпоценен кварцов камък. Той се добива единствено в Уади Ус Салам в провинция Наджаф Ал-Ашраф, Южен Ирак. Камъкът има ясен бял цвят.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?