49
Следвайте ни

Уникална карта на света от 1513 г. показаха в двореца Топкапъ в Истанбул СНИМКИ

viber icon

Известната карта на света от 16. век, съставена и нарисувана лично от османския виден адмирал Пири Рейс, се завърна за изложба в истанбулския дворец Топкапъ след дългогодишно отсъствие. 

Считана за сред най-важните произведения от епохата на откритията, известната карта от 1513 г. се излага за малко, за да бъде предпазена от топлина, светлина и влажност.


508-годишната карта е поставена в специален калъф в библиотеката на Султан Ахмед III (библиотека Ендерун), която се намира в Третия двор на историческия дворец.

Нарисувана върху кожа на газела от главния навигатор и географ Пири Рейс с мастило и акварелна боя, картата е с размери 87 сантиметра на 63 сантиметра. Картата показва западните брегове на Европа и Африка, както и Атлантическия океан и Централна и Южна Америка. Известна е и с това, че е една от най-старите карти, изобразяващи Америка.


В изявление на Президентството на националните дворци се казва, че картата е била открита заедно с други артефакти през 1924 г. – когато дворецът Топкапъ е бил превърнат в музей след провъзгласяването на републиката – благодарение на усилията на управителя на музея Халил Елдем.


Неговата уникалност беше потвърдена от немските професори Густав А. Дайсман и Пол Кале, които по-рано публикуваха важната творба на Пири Рейс, мореплавателския атлас Бахрие „Морска книга“ (Kitab-ı Bahriye) на немски език.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ivan zavet80g albe11g.,

Ivan zavet80g albe11g.,

27.11.2021 | 10:57

4rn novoi xelikop kasko izv ze 4eni korabi manji desertu bezalako cfetni etiketi aromatic alkoxo 6godsfqqtt zavett alb zl paq 87g 11g novoi bolest kov ama some tobotiiiii zavet Rob kop cig kyti kontori areeee parjoliiiiii naa jaaarrrrrr vino Dom Talia xaaaaa.,◻️✌️✌️‍‍‍‍❤️‍‍❤️‍‍❤️‍‍‍❤️‍‍️️️️⚓⚓⚾⚽ 4ng 4es Bab Marta 87g 11g zavet al zl p arree.,

Отговори
1 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?