Следвайте ни

Уникална хранилка за бездомни животни направиха в Турция

viber icon

Автоматична машина хранилка, разработена от турска компания, помага да се събират рециклируеми отпадъци и същевременно да се хранят бездомни животни, твърди председателя на компанията Мехмет Акай. 

Той допълни, че поради наложения в Турция вечерен час за ограничаване на коронавируса, на пролет, бездомните животни са имали затруднения при намирането на храна. Ето защо му дошла тази идея за автоматична хранилка. 

Мехмет обясни, че бездомните животни се разболяват, защото не могат да намерят достатъчно вода и храна и особено младите често губят живота си. По тази причина неговата компания разработила машината, за да отговори на хранителните нужди на животните. В същото време, друга важна цел на устройството е създаване на култура у гражданите за разделно събиране на рециклируеми отпадъци.

 "Докато вършехме тази работа, мислехме да допринесем за нуждите на храненето и водата на нашите скъпи приятели на улицата. Но основната ни цел тук беше да изградим екологично съзнание и любов към животните, особено сред нашите младежи и деца. Ние вярваме, че сме постигнали това с нашата хранилка", каза Мехмет.

Принципът е прост. „Пластмасовите, стъклени и метални кутии, хвърлени в контейнера, символично се превръщат във вода и храна за нашите скъпи приятели“, каза той. Когато изхвърлите рециклируем боклук в контейнера горе, в долната част на машината изпада малко количество храна за кучета и котки. Така вие с екологичното си мислене, нахранвате и бездомните любимци, които са в изобилие в Турция. 

Акай каза, че за момента компанията е инсталирала 55 хранилки в Истанбул и 20 в други провинции, което позволява на бездомните животни да се хранят много лесно.

Акай каза, че животните на улицата са започнали да разпознават устройствата и могат да се видят близо до тях, когато ожаднеят и огладнеят. 

Проектът има за цел да намали изхвърлянето на рециклируеми отпадъци, което е сериозен проблем в Турция.

"Необходими са стотици години, за да изчезне една пластмасова бутилка в природата и също така причинява големи проблеми със замърсяването на околната среда. Вместо да изхвърляме тези пластмаси в природата, ние ги хвърляме в машини и после ги рециклираме", каза той.

Той добави, че целта е да се инсталират машини в цяла Турция, допринасяйки за рециклиране и хранене на животни.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Гост

Гост

06.11.2020 | 04:23

След като турците имат такова хуманно отношение към животните, а българите са варвари и пещерняци в това отношение мн зле говори това за България. Да не се беше освобождавала от турците.

Отговори
4 1
Ашколсун

Ашколсун

05.11.2020 | 12:40

Фен съм на Ердоган.

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?