44

Уникален вид обърнато лале: Планинари изминаха 7 км до 1500 метров връх, за да го зърнат

Десетки планинари, пристигнаха в Сиирт, Източна Турция и направиха 7-километров поход до върха на планината с височина 1500 метра, намиращ се в платото Бакаван, за да видят уникален вид обърнати лалета, които могат да се наблюдават само 20 дни в годината.

DHA

Членове на клуба за планинарство и природни спортове в Мардин, в Югоизточна Турция пристигнаха в квартал Шърван на най-източната провинция Сиирт, за да видят обърнатите лалета, популярни като „плачещи булки“. 

След 2-часовото пътуване планинарите имаха възможност да видят обърнатите лалета, които цъфтят през пролетта и запазват цветовете си максимум 20 дни.

DHA

Хасан Имрак, провинциален представител на клуба за алпинизъм и природни спортове в Мардин, сродели: „Искахме да посетим района, където са обърнатите лалета. Отдавна ги бяхме проучили и организирахме похода точно сега. Пътувахме приблизително 230 километра от Мардин и стигнахме тук. Сега сме в Ширван, окръг Сиирт. Район, където могат да се видят обърнати лалета в естествената им среда. Имам страхотно усещане.

DHA

Предупреждаваме планинарите и природолюбителите, които идват тук, че трябва много да са предпазливи и да пазят това растение много внимателно. Ако ендемичните видове лалета бъдат откъснати или повредени има солена глоба от 244 315 лири (около 13 630 лв)“, отбеляза той.

Друга планинарка Шуле Юцеюрт заявяви, че обърнатите лалета поддържат жизнеността си за изключително кратко време. „Пътеката не беше много трудна. Обърнатите лалета са ендемично растение, което расте много рядко в нашата география. То може да бъде открито в естествена среда, само за този регион. Много е важно да ги защитим, нека ги оставим такива, каквито искаме да ги видим", подчерта тя. 

DHA

Зейнеп Арслан заяви: „Дойдохме от Мардин специално, за да видим обърнатите лалета. Преди не знаех, че те растат тук естествено. Бях много изненадана, когато го чух. Предпочетох да дойда и да ги видя със собствените си очи. наистина това е удивително място, което си заслужава да се види. Каня всички, но моля бъдете изключително внимателни при посещението на района с лалетата", заключи планинарката.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?