46

Уникален по рода си соларен автомобил тръгва на обиколка из Турция

Автомобилът "Ариба", най-новият продукт на група студенти и експерти от Истанбулския технически университет (ITÜ), тръгна на обиколка из Турция.  Разработчиците се стремят да повишат осведомеността за използването на възобновяема енергия за соларни превозни средства.

Обиколката на Ариба Зес X, ще приключи на 12 август, като колата ще пропътува 1300 км от Истанбул през градовете Бурса, Ескишехир и Коня, до Анкара.

Екипът е произвел досега 10 различни возила със слънчева енергия и сега е спонсориран от енергийна компания. Обиколката им има за цел да демонстрира, че превозните средства могат да работят без да вредят на околната среда. По маршрута си те ще проведат няколко събития за популяризиране на автомобила и използването на възобновяема енергия за превозни средства. 

През септември колата ще бъде представена на European Solar Challenge в Белгия, 24-часово състезание за издръжливост за соларни коли от целия свят, в което те се състезават на бивша писта на Формула 1.

Уфук Чай, капитан на екипажа на соларната кола, обяви, че превозното средство е „80%“ местно производство. Чай обясни пред репортери в Бурса, че името Ариба произлиза от турските думи „аръ“ (пчела) и „араба“ (кола).

Най-новият модел на авангардното возило може да достигне скорост от 140 км/ч и тежи само около 160 кг. „Спечелихме титли в предишни предизвикателства за соларни автомобили и се надяваме да повторим успеха си“, заяви Чай. „Капацитетът на батерията му е достатъчен за шофиране около 400 километра. Когато е напълно изложен на слънчева светлина, той може да пътува със средно 70 км/ч без консумация на батерия“, допълни той.

Екипът на ITÜ за автомобили със слънчева енергия е създаден през 2004 г. Той приключи производството на първия си автомобил, през 2005 г. Возилото доминира в състезанието на Формула G през 2006 г. в Турция за соларни коли и продължи да трупа награди в други състезания в страната през следващите години. През 2009 г. получи и международно отличие на престижното състезание World Solar Challenge.

През 2015 г. екипът произведе първата в страната четириместна соларна кола, наречена „Аруна“, а през 2016 г. получи наградата Brain Sport на European Solar Challenge.

Превозните средства все повече се обръщат към възобновяеми енергийни източници и слънчева енергия, особено след изменението на климата. Турция увеличи инсталираните енергийни мощности от слънчева енергия през последното десетилетие. Инвестициите във възобновяеми източници се очаква да се ускорят значително през предстоящия период.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

10.08.2022 | 11:30

вече не са ТУРЦИЯ а са ТЮРКИЕ

Отговори
1 1

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?