Следвайте ни

Уникален плаващ еко хотел правят в Катар СНИМКИ

viber icon

Базираното в Истанбул студио за архитектурен дизайн "Хайри Атак" (HAADS) разкри своите планове за "мобилен" екоплаващ хотел в Катар с нулеви отпадъци. Амбициозният проект за петзвезден плаващ хотел със 152 стаи, който е с площ от 35 000 квадратни метра е планиран да бъде построена край бреговете на Катар. 

Проектирането на хотела е започнало през март 2020 г. и е завършено за шест месеца.

Амбициозният проект трябва да бъде осъществен до 2025 г.

Строителството на хотела все още не е започнало, каза Кюбра Тюрк, една от архитектите работещи по проекта.


Кръглата постройка е планирана да генерира електрическа енергия чрез въртене около оста си във водата. Сградата ще е в състояние за 24 ч. да извърши пълен тур около оста си. 
Ротацията "няма да произведе цялата енергия, от която се нуждае плаващия остров", каза Тюрк.

„На този етап си струва да се спомене, че проектът ще работи ефективно в области, където има непрекъснат и сигурен достъп до електроенергия“, допълни тя. 


Дизайнът на хотела включва и 55 вертикални вятърни турбини, които биха генерирали също електричество и ще бъдат същевременно като слънчеви чадъри.

В сградата ще има и колектори за дъждовна вода и система за пречистване и получаване на питейна вода от морето, каза Тюрк.

И други екологични елементи са включени в проекта на хотела. Това са, система за използване на хранителни отпадъци като тор за озеленяване и пречистване на отпадъчните води на хотела, така че да не навредят на околната среда.


Планът е хотелът да бъде построен в Катар, "но не може да се говори за точното местоположение", каза Тюрк. „Тъй като сградата може да се движи и има потенциал да бъде позиционирана във всяка точка.“


За да остане на мястото си, хотелът ще използва динамично позициониране, компютърно управлявана система, настроена автоматично да поддържа позицията и посоката на кораба, използвайки собствени витла и тласкачи.


Гостите биха могли да стигнат до хотела с лодка или чрез 140-метров кей, който може да се свързва с брега.

Те също могат да пристигнат с хеликоптер, разположен на плаващия кей.

Дизайнерските планове показват, че в центъра на хотела ще има лоби от 700 квадратни метра със стъклен покрив.


Покривът на хотела, вдъхновен от водовъртежа, ще има функцията да събира дъждовна вода във формата му. Тази вода ще бъде използвана за поливане на зелените площи на плаващия остров. 

Хотелът е проектиран също така да има закрит и открит плувни басейни, сауна и спа център, фитнес зала, игрище за мини голф и други зони за занимания.

В момента не може да бъде изчислена точната стойност на проекта, тъй като технико-икономическите проучвания все още продължават и много от дизайнерските елементи на хотела ще бъдат използвани за първи път.
 

Снимка в. "Сабах"

 


 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?