Следвайте ни

Уникален мраморен сатир откриха в Измир СНИМКИ

viber icon

При разкопките в античния театър в град Измир, в Западна Турция, започнали преди няколко години, беше открит нетипичен за района добре запазен релеф на Сатир. 

Релефът е висок 1,70 метра и е направен от мрамор. 


Театралната зона в древния град е била използвана от III век пр.н.е. поне до III век от н.е., обяви за Анадолската агенция, доцент Акън Ерсой, ръководител на екипа за разкопките и член на турския археологически отдел на университета Измир Катип Челеби. 

„На това място открихме скулптури и релефи. Някои от тях са добре запазени.”, каза Ерсой и добави, че артефактите са открити при разкриването на 11 реда седалки на долното ниво в театъра.  "Откритият от нас Сатир може би е най-важната находка през последните години.", допълни той. 

 

Обикновено археолозите срещат фигури на Сатир на местата, свързани с древния бог Дионис, известен като пазител на театрите.  


Сатирите в древногръцката митология са постоянните придружители на Силен (син на Хермес) – добродушен, весел, постоянно пиян старец, дебел като винения мях, с който никога не се разделял. По-късно сатирите, изобразявани с кози копита и рога, станали постоянни спътници и на Дионис. В ранната гръцка митология сатирите са другари на Дионис. Те обикновено имат конски уши и опашки.


„Можем да ги разглеждаме като митологични същества, които се появяват на дионисийски събития.  Менадите са женските последователи на Дионис. Казваме, че сатирите и менадите са съратниците на Дионис ”, каза Ерсой.


Древните театри не са били използвани толкова активно по-късно през раннохристиянския период. След като римляните приели християнството като своя официална религия, на челата на статуите били рисувани кръстове. Езическите структури и божествени скулптури са били масово унищожени през този период.


„След като театрите не били вече така популярни, заобикалящите ги скулптури и релефи са премахнати и използвани като строителен материал.  Релефът на Сатир лежеше на земята и беше счупен, защото е захвърлен и го получихме на четири парчета. Той беше покрит с пръст."


Театърът на Смирна се използва около 700 години, а по-късно е изоставен през 4 век. И с течение на времето е покрит с пръст. Сега структурата е разкопана и се изследва от археолозите на университета в Измир "Катип Челеби".


Този път екипът на разкопките получи възможността да възстанови фигурата на Сатира и той скоро ще бъде показан в археологическия музей в Измир.


Смята се, че мраморната скулптура може да е донесен от древния град Афродизияс, който се намира близо до Памуккале или от остров Тасос.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?