Следвайте ни

Унгария връща 412 контрабандни антики на Турция

viber icon

След шест години щателни проучвания, проведени от експерти от турското министерство на културата и туризма, Унгария ще върне над 400 контрабандни исторически артефакти в Турция следващата седмица, съобщи в-к Хюрийет днес.

"Външният министър Мевлют Чавушоглу ще получи 412 артефакта от унгарския си колега и ще ги върне в страната на 25 февруари", пише ежедневникът.

Според доклада през 2015 г. на унгарската граница е бил хванат турски мъж с 412 контрабандни артефакта.

Унгарският Интерпол се свърза с турските звена за сигурност по повод инцидента, след което в разследването се включи отделът на Министерството на културата и туризма, който се занимава със защита и контрабанда на артефакти.


Артефактите включват мраморна глава на статуя, мраморна фигурка, медали и монети, както и други исторически предмети, принадлежащи към римския период.

Отделът изпрати някои експертни доклади, в които ясно се посочва, че тези артефакти са били пренасяни контрабандно от Анадола в Будапеща и официално се изисква артефактите да бъдат върнати в Турция.

"Процесът се ускори след огромните усилия на Виктор Матиз, унгарският посланик в Анкара", пише вестникът.

„Външният министър Мевлют Чавушоглу ще посети Будапеща и ще върне артефактите, които ще получи от своя унгарски колега Петър Сийярто“, се добавя.

Артефактите ще бъдат показани в Музея на анадолските цивилизации в столицата Анкара.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай