4020

Унгария ограничава визите за работници на временна заетост извън ЕС

Унгария ще ограничи броя на визите за работници на временна заетост от страни извън ЕС и ще забрани наемането им за определени професии, за да защити местните работни места. Това заяви днес министерството на икономиката, цитирано от Ройтерс.

Правителството на премиера Виктор Орбан ще издава максимум 65 000 визи за работници на временна заетост от страни извън ЕС, съобщи ведомството в комюнике.

Миналата година са били издадени 39 000 визи за работници на временна заетост, което е под заложения в предишен указ максимум, обяви икономическото министерство 

На фона на предстоящите местни и европейски избори през 2024 г. Орбан е поставен под натиск да съживи икономическия растеж след породения от инфлацията спад през 2023 г. Твърдата му позиция относно емигрантите му помогна да спечели подкрепа на предходните избори.

Правителството на Орбан изготви също и списък с около 300 работни позиции, които не могат да бъдат заемани от хора извън ЕС, сред които са работниците на лозята и в овощните градини, фотографи, юридически съветници, работници, поправящи покривите и занимаващи се с поддръжка на асансьори. 

"Правителството ще защитава унгарските семейства и работни места, което означава, че по закон, могат да бъдат наемани чуждестранни работници, само ако няма унгарци, които да запълнят позициите",  се посочва в комюникето.

Нивото на безработицата в Унгария за периода септември - ноември е било 4, 3 на сто.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?