49

Унгария: Не бързайте да одобрявате членството на Швеция в НАТО

Унгарският парламент не бърза да одобри кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, каза премиерът Виктор Орбан в понеделник.

Орбан сигнализира за допълнително забавяне на процес, който е блокиран в парламента от миналата година. Кандидатурата на Швеция за членство е отложена в очакване на одобрение от Унгария и Турция.

Унгария е член на НАТО и се противопоставя на инвазията на Русия в Украйна, но Орбан, който е на власт от 2010 г., поддържа близки отношения с Русия и се въздържа да критикува президента Владимир Путин. Унгария отказа да изпрати оръжия за Украйна.

Орбан каза, че Унгария не бърза да одобри кандидатурата на Швеция за членство в НАТО и че няма заплаха за сигурността на Швеция. Будапеща цитира неправомерни обвинения от страна на шведски политици, че е ерозирала демократичните права.

"Чудя се дали има нещо спешно, което да ни принуди да ратифицираме кандидатурата на Швеция за НАТО. Не виждам такова о

Миналата седмица председателят на парламента Ласло Ковер заяви пред местна телевизия, че Унгария не е сигурна, че трябва да одобри кандидатурата на Швеция за членство в НАТО.

Турция и Унгария все още не са ратифицирали кандидатурата на Швеция и двете страни заявиха, че тясно координират позицията си по въпроса.

Унгарският парламент ще се събере отново по-късно този месец, но все още не е ясно дали дебатът и гласуването на ратификацията от Швеция ще бъдат в дневния ред.

Въпреки че Турция формално одобри членството на Финландия в НАТО, тя чака Швеция да изпълни ангажиментите си да не предоставя подслон на терористи и поддръжници на терористи и да не дава зелена светлина техните действия. Едва след това предстои одобрение на решението в турския парламент, но все още няма конкретна дата по въпроса.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
намръщенЪ

намръщенЪ

27.09.2023 | 16:37

Московска подлога

Отговори
2 0
Дрон

Дрон

27.09.2023 | 08:32

От критик до подлога на Путльо . Защо ли ?!

Отговори
3 2
ertret

ertret

27.09.2023 | 00:39

Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри сексуалния ви живот многократно, прочетете го сами~~~: ----- https://marketl.ink/biocom

Отговори
0 1
Марков

Марков

26.09.2023 | 21:53

На този кога ще му мине разстройството?

Отговори
8 2
Точно така!

Точно така!

26.09.2023 | 20:05

Нищо спешно!

Отговори
5 19

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?