3906

Унгария и Сърбия ни заплашиха със "съответен отговор" заради таксата за транзит на руския газ

Решението на България да въведе такса върху транзита на природен газ от Русия е противоречива стъпка срещу Унгария и Сърбия, която застрашава снабдяването с енергия в тези две страни, се казва в съвместно изявление на унгарското и сръбското правителство, публикувано днес на сайта на унгарското правителство, съобщи агенция Танюг, цитирана от БТА.

"Европейският съюз не е въвел санкции върху доставките на природен газ от Русия, така че аргументацията на българския премиер е напълно невярна. Това решение е против европейската солидарност и застрашава енергийната сигурност на страна членка на ЕС и на страна кандидат", се посочва в съобщението, подписано от министъра на финансите на Сърбия Синиша Мали и министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто.

Подчертава се, че Белград и Будапеща ще координират позициите си и че няма да оставят "неприятелското българско решение без съответния отговор".

Вчера в Тирана, където бе по повод срещата на Берлинския процес, българският премиер акад. Николай Денков каза, че България има право да налага такса върху вноса и транзита на руски газ, коментирайки въведената от Народното събрание такса от 20 лева за мегаватчас или приблизително 100 кубически метра руски природен газ, който влиза и минава през страната. Решението е в сила от 13 октомври т.г.

Днес пък "Файненшъл Таймс" цитира министъра на финансите Асен Василев, според когото целта не е газът да стане по-скъп за потребителите в Унгария и Сърбия, а за "Газпром" да е по-неизгодно да доставя газ през България. "Новата такса е напълно в съответствие с целите на ЕС за намаляване на зависимостта от руските изкопаеми горива. Тъй като повечето договори на "Газпром" се определят на мястото на доставка в дадена страна, таксата най-вероятно няма да окаже влияние върху цените на газа надолу по веригата. Това само ще намали печалбите на "Газпром", заявява той. Министърът съобщава, че българското правителство е уведомило Брюксел за промените. От "Файненшъл таймс" уточняват, че представител на ЕС е казал, че Европейската комисия "разглежда" въпроса.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
17 коментара
Докато не го оближете тоя миризлив руски бонуш

Докато не го оближете тоя миризлив руски бонуш

18.10.2023 | 09:01

не може да заспите. Долна рубладжийска измет.

Отговори
7 7
русофил

русофил

18.10.2023 | 09:12

Кравар си от всякъде ,че и прозд.

Отговори
5 4
Пешо

Пешо

18.10.2023 | 08:52

И кво излезе сега, нашенските русофилистични подлоги дето са на къса каишка в руSSкото консулато реват на чужд гроб. Азиатските слуги сърбия и маджария получават газ на границата си на ТВЪРДА цена. Откъде ще го доставя гъZпром си е негов проблем. В БЪЛГАРСКИ /не руZZки/ интерес е да си върнем 3 МИЛИАРДА , подарени от боко сикаджийчето на путкин за газопровод.

Отговори
10 6
хххххх

хххххх

18.10.2023 | 08:37

Не се захващайте срещу Унгария.......!!!!!!!!!!!!!!!!! Ще изядете голямото меше...........

Отговори
8 9
567

567

18.10.2023 | 08:49

Що не мисли главата ти,а говориш глупости повече пари за Бедна България.Повече пари за празния ни джоб. Като си толкова отворен плати им ти та да е безплатно на Унгария.

Отговори
6 4
Гтбхх

Гтбхх

18.10.2023 | 06:38

Шенген през крив макарон

Отговори
6 7
Ами Да

Ами Да

18.10.2023 | 00:56

Ще ти бомбардират все още недумрялата ти икономика През къде бе чииииифутски урод ще ти мине стоката за Еврогейския съюз Като ти запрат камионите през Сърбия и през Унгария откъде ще минеш бе серсем През Исраел ли Достатъчно е да не ти ги спрат Просто да ги шиканират от проверки и глоби Вместо за ден два стоките от пройзводството ти да стигат примерно до Германия ще стигат за седмица даже за две Оди ставай конкурент Тва да не ти е да фатиш самальота за другия континент там при твоя Грозен Грозев Дебил

Отговори
17 14
русофил

русофил

17.10.2023 | 23:44

Целта на занятието е да накарат Унгария и Сърбия да купуват пак руски газ през американски посредник.Изпълняват поръчка иначе няма да са управляващи.Всеки който купува руски нефт и газ през посредник посочен от американците не подлежи на санкции.Спасяват долара за чужда сметка.Нищо ново.

Отговори
20 14
Отрепки управници

Отрепки управници

17.10.2023 | 23:44

Не успяха да ни вкарат във война с Русия, но ще ни вкарат във война - по всякакъв начин.... Разберете, хората, които ни управляват изпълняват заповеди, а заповедите са 'кръв'.

Отговори
23 17
Deutsch

Deutsch

17.10.2023 | 23:41

Най-дръгливите кучета на Европа се сдърпали за това кой бил пръднал под одялото. Голямо театро от 3-те страни с най-много русофили. Медиите са за това да отвличат вниманието от други неща.

Отговори
10 13
България

България

17.10.2023 | 21:54

Денков и кучетата му ежедневно ни тласкат към сериозни и безвъзвртани конфликти! Действията на тази шайка продажници със сигурност са диктувани "отвън" , а тези подчовеци просто изпълняват чинно. Затова са и сложени на тези им постове. Няма друго , адекватно обяснение за деянията им. Та кой нормален и истински българин би допуснал това тотално съсипване на България? Никой! Дано тази шайка се махне час по-скоро от управлението на страната ни , а щетите, които нанесоха на България да бъдат поправими в по-голямата си част иначе последствията за родината ни ще бъдат фатални!? Това е тотално недалновидна политика. Все едно ни управляват третоккасници. Бог да пази България!

Отговори
35 17
Батко

Батко

17.10.2023 | 23:06

Махай се оттука, ватник! Как може да изричаш думата България!

Отговори
13 21
Разкрайте се

Разкрайте се

17.10.2023 | 21:40

Тия идиоти ще ни вкарат във война...Оставка

Отговори
35 18

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?