1553

Унгария блокира обещание на подкрепа за Украйна

Изявление, обещаващо „непоколебима“ подкрепа за Украйна от целия ЕС, беше блокирано от Унгария, според двама дипломати.

Изявлението бе изготвено от кабинета на Европейския съвет Шарл Мишел, който в петък следобед изпрати имейл до страните членки, видян от „ПОЛИТИКО“. В него се казва, че „при липса на консенсус“ сред лидерите на ЕС изявлението ще бъде изпратени от името на Мишел, на лидерката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и на Европарламента Роберта Мецола. Тази версия на изявлението беше публикувана в петък следобед.

Унгария блокира изявлението, според двамата дипломати, на които беше предоставена анонимност, за да обсъдят чувствителната тема. Един от тях добави, че неутрална страна от ЕС има съмнения относно езика, използван за оръжията, по-специално относно ракетите, и също така е критична, че институциите на ЕС до голяма степен мълчаха за Близкия изток. Трите военно неутрални държави в ЕС са Австрия, Ирландия и Малта.

В изявлението си тримата президенти обещават, че ЕС „ще продължи своята силна и непоколебима политическа, военна, финансова, икономическа, дипломатическа и хуманитарна подкрепа, за да помогне на Украйна да се защити, да защити своите хора, своите градове и своята критична инфраструктура, да възстанови своята териториална почтеност, върне хилядите депортирани деца и сложи край на войната. ” Блокът също така „реши да започне преговори за присъединяване с Украйна и ще й помогне по пътя й към членство в ЕС“.

Тримата ръководители на ЕС обещават още, че блокът „ще продължи да отговаря на належащите военни и отбранителни нужди на Украйна, включително доставки на спешно необходими боеприпаси и ракети. “ Унгарски служител не отговори на искане за коментар до момента на публикуването.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?