49

Унгария блокира 500 млн. евро военна помощ за Украйна

Унгария не одобри отпускането на следващия транш от военната помощ за Украйна, предоставена по линия на Европейския механизъм за подкрепа на мира на ЕС (ЕМП), съобщи говорителят на унгарското правителство на Ройтерс.

Траншът възлизаше на 500 млн. евро. Информацията, че това ще се случи, беше разпространена ден по-рано от италианската агенция АНСА, която се позова на свои източници.

"Унгария не е съгласна с факта, че Европейският съюз, наред с други съществуващи инструменти, използва Европейския механизъм за подкрепа на мира единствено по отношение на Украйна, тъй като това не позволява да се насочат достатъчно средства за насърчаване на интересите на ЕС в други области", заявиха от кабинета на правителствения говорител.

Германският канцлер Олаф Шолц призова да бъде създаден международен регистър за щетите от войната в Украйна. Той направи това преди началото на лидерската среща на Съвета на Европа в Рейкявик, предаде ДПА.

По думите му е много важно да бъде създаден регистър на щетите, който да позволи с общи усилия да бъдат описани щетите от руската военна агресия в Украйна.

Това ще осигури основа за възстановяването на Украйна, каза той.

Регистърът е необходимо условие, за да могат всички да работят с общи данни, заяви Шолц и добави, че той може да послужи и като база за разговори на международно равнище.

"В този смисъл това е изключително важно за бъдещето на Украйна", посочи канцлерът в изказването си, което той направи около 15 месеца след началото на руската инвазия в Украйна.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Унгарците са си такива, гледат си интереса

Унгарците са си такива, гледат си интереса

17.05.2023 | 10:24

Едно време с австрийците тъпчеха славяните в империята си, после с Хитлер срещу Съюза, че им изглеждаше по-силния, после със Съюза, но на Запада се подмазваха, а нас не ни смятаха за нищо, после съвсем западни станаха, а сега хем смучат от Брюксел, хем въртят сделки с Москва.

Отговори
6 0
Реалист

Реалист

17.05.2023 | 10:11

Това е държавник, не като нашите послушковци, каквото им наредят и козируват като мишки!

Отговори
9 6
Имре Наги

Имре Наги

17.05.2023 | 10:10

Проклет кремълски лакей!

Отговори
6 8
стара майна

стара майна

17.05.2023 | 09:29

густо майна !!!! ебавай ги с 200 боклуците европейски...

Отговори
11 5
Маджар

Маджар

17.05.2023 | 09:28

Браво Викторе, Браво Орбане......

Отговори
14 6

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?