Следвайте ни

Умни! Нова Каледония избра да остане при Франция

viber icon

Умно решение! Нова Каледония е избрала да остане част от Франция, това показват резултатите от референдума за независимост, проведен в Тихоокеанския архипелаг.

Над 53% от избирателите в Нова Каледония са казали "не" на отделянето от Франция. Този втори пореден референдум от две години насам е преминал при много висока активност. За втори път надделяват гласовете на лоялните към Париж, но разликата с желаещите независимост е намаляла.

В специалното си изявление президентът Еманюел Макрон прие резултата с "дълбоко признание", но и "смирение" пред нарастващите гласове на отцепниците, като увери, че бъдещето на архипелага принадлежи на всички.

С този резултат засега Франция запазва една от най-отдалечените си от континента територии. Архипелагът е част от Франция от близо 170 години и ползва значителни субсидии. Напрежението между коренните жители и тези от европейски произход е довело до споразумението през 1988 г. за процес на деколонизация. Според него жителите обаче ще имат думата и на трети референдум, който може да се състои след две години.

Нова Каледония се намира на около 1200 километра източно от Австралия и на 20 000 километра от Париж. Радва се на голяма автономия, но зависи от Франция в сферата на отбраната и образованието. Населението е малко под 300 000 души.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?