49
Следвайте ни

Уловиха риба меч на Босфора след 50 години

viber icon

Рибари уловиха риба меч на Босфора след приблизително половин век, откакто за последно е била видяна в турски води.

„Добра новина е да научите, че застрашен вид се наблюдава на Босфора“, каза Нурай Еркан, професор от Хидрологичния факултет на Истанбулския университет, пред ежедневника Милийет на 15 октомври.


„Ловя риба в тези води от 45 години. Това е първият път, когато виждам риба меч в моята риболовна мрежа“, каза Ябан Шенгюл, рибарят, който хвана застрашения вид.


Рибите меч са били опората на рибарите в Истанбул през 60-те години. Поради непланирана урбанизация и замърсяване на морето, рибата меч „изчезна от водите на Истанбулския проток през 70-те години.


„Не мога да кажа точната дата, но предполагам, че можем да кажем, че края на 1970 г. е времето, когато рибата меч започва да напуска пролива“, казва Тугрул Захит Алъчлъ, преподавател в същия факултет с Еркан.


„Със сигурност след 80-те години рибата меч не е била виждана в протока“, добави той.


Според Алъчлъ, причината, поради която рибата меч идва в Истанбулския проток, е наличието на „скумрия“.


„Мечовете се хранят със скумрия. Вероятно е следвала скумрия и е плувала по пътя от Егейско море към Мраморно море “, подчерта той.


На въпроса дали хората могат да си помислят, че рибата меч се завръща в Истанбулския проток, Еркан отговори: „Твърде рано е да се каже това. Но е добра новина, че дори една е дошла. "


Междувременно рибарите направиха много снимки и селфита с уловената риба край брега на Киречбурну.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (1)

Рибаря

Рибаря

17.10.2021 | 18:23

И рибарите носят PRADA

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?